Στο επίκεντρο σφοδρών καταγγελιών βρίσκονται οι ρωσικές δυνάμεις, καθώς κατηγορούνται ότι χρησιμοποίησαν θερμοβαρική βόμβα στο πόλεμο στην Ουκρανία, με στόχο να κάμψουν την αντίσταση που συναντούν.

Οι καταγγελίες έγιναν από την Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), όπως και από την πρεσβευτή της Ουκρανίας στις ΗΠΑ, Οξάνα Μαρκάροβα.

Σύμφωνα με τον theguardian.com, πρόκειται για ένα όπλο μαζικής καταστροφής, αφού μπορεί να εξαϋλώσει το ανθρώπινο σώμα σε δευτερόλεπτα, ενώ χρησιμοποιείται με στόχο να διαλύσει εγκαταστάσεις και να καταστρέψει υπόγειες σήραγγες ή τούνελ.

Το συγκεκριμένο όπλο χρησιμοποιείται από την Ρωσία αλλά και την Δύση από το 1960, ενώ διαδραμάτισε κύριο ρόλο στις επιχειρήσεις του αμερικανού στρατού, όταν προσπαθούσε να εξουδετερώσει δυνάμεις της Αλ Κάιντα σε βουνά του Αφγανιστάν.

Μάλιστα, σύμφωνα με την Διεθνής Αμνηστία, φέρεται να χρησιμοποιήθηκε από την Ρωσία στο πόλεμο με την Τσετσενία στις αρχές του 2000.

Πώς λειτουργεί

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Guardian, η θερμοβαρική βόμβα είναι γνωστή και ως βόμβα κενού, ενώ λειτουργεί σε δύο στάδια.

Αρχικά, διανέμεται ένα αεροζόλ που αποτελείται από πολύ λεπτό υλικό, δηλαδή από καύσιμο με βάση τον άνθρακα έως μικροσκοπικά σωματίδια μετάλλου. Σε δεύτερη φόρτιση, αναφλέγει αυτό το σύννεφο, δημιουργώντας μια βολίδα, ένα τεράστιο ωστικό κύμα και ένα κενό, καθώς απορροφά από το περιβάλλον όλο το οξυγόνο.

Έτσι, το κύμα έκρηξης μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο από ένα συμβατικό εκρηκτικό και είναι ικανό να εξατμίζει ανθρώπινα σώματα σε δευτερόλεπτα.

Τέτοια όπλα χρησιμοποιούνται για διάφορους σκοπούς και διατίθενται σε διάφορα μεγέθη, σύμφωνα με τους ειδικούς.