Ενώ μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται πως έχει κρύψει την οικογένειά του σε τοποθεσία ειδικά σχεδιασμένη για περίπτωση πυρηνικού πολέμου, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο Ρώσος πολιτικός επιστήμονας και πρώην καθηγητής στη Μόσχα, Valery Solovey.

Ο ίδιος, σύμφωνα με τη Daily Mail, ανέφερε ότι ο Πούτιν φέρεται να έχει στείλει την οικογένειά του σε πολυτελές πυρηνικό καταφύγιο στα βουνά Αλτάι, στη Σιβηρία. Πρόκειται για μια «υπόγεια πόλη» που σχεδιάστηκε για προστασία σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου.

«Το Σαββατοκύριακο, η οικογένεια του Προέδρου Πούτιν οδηγήθηκε σε ένα ειδικό καταφύγιο που προετοιμάστηκε σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου», ισχυρίζεται ο καθηγητής σε βίντεο. «Αυτό το καταφύγιο βρίσκεται στην Δημοκρατία του Αλτάι. Στην πραγματικότητα, δεν είναι ένα καταφύγιο, αλλά μια ολόκληρη υπόγεια πόλη, εξοπλισμένη με την πιο πρόσφατη επιστήμη και τεχνολογία» πρόσθεσε λέγοντας ότι έχει πληροφόρηση από το Κρεμλίνο.

Πώς φέρεται να είναι σχεδιασμένο το καταφύγιο

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, θεωρείται ότι η υπόγεια πόλη στην οποία αναφέρθηκε ο καθηγητής κτίστηκε από τον ενεργειακό κολοσσό Gazprom πριν από περίπου μια δεκαετία στην περιοχή Ongudaysky στην οροσειρά Αλτάι, μία περιοχή της Σιβηρίας που συνορεύει με τη Μογγολία, την Κίνα και Καζακστάν.

Παρατηρητές, αναφέρει η Daily Mail, έχουν εντοπίσει πολλά σημεία εξαερισμού γύρω από το κρησφύγετο αυτό, αλλά και μια γραμμή υψηλής τάσης, συνδεδεμένη με έναν υπερσύγχρονο υποσταθμό 110 kilovolt, αρκετά για να τροφοδοτήσει μια μικρή πόλη. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής, στο σημείο αναφέρθηκε ότι βρίσκονταν τεράστιοι εκσκαφείς τούνελ από τη Γερμανία.

Κάποιοι στη Μόσχα απορρίπτουν τον Solovey ως συνομωσιολόγο. Ο ίδιος έχει ισχυριστεί στο παρελθόν ότι ο Πούτιν είναι άρρωστος και μάλιστα κρύβει την ασθένειά του από τους πολίτες. Για τους ισχυρισμούς αυτούς φέρεται να ανακρίθηκε από τις ρωσικές αρχές αλλά στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος.