Ουκρανικές πόλεις σφυροκοπούνται σήμερα από τον ρωσικό στρατό, ο οποίος έφτασε και προ των πυλών της ουκρανικής πόλης της Χερσώνας, στο νότιο τμήμα της χώρας, βόρεια της Κριμαίας. Στην πόλη Οχτίρκα, στη βορειοανατολική περιφέρεια Σούμι, τουλάχιστον 70 ουκρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν όταν το ρωσικό πυροβολικό βομβάρδισε βάση, χθες Δευτέρα. Η Ουκρανία ζει ήδη την έκτη ημέρα πολέμου μετά τη ρωσική εισβολή.

«Στις εισόδους της Χερσώνας, ο ρωσικός στρατός εγκατέστησε σημεία ελέγχου. Είναι δύσκολο να ειπωθεί πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση», ανέφερε μέσω Facebook ο Ιγκόρ Κολιχάγεφ, ο δήμαρχος της πόλης, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η Χερσώνα είναι και θα παραμείνει ουκρανική (…) η Χερσώνα αντιστέκεται!».

«Βρίσκομαι στο γραφείο μου για να συντονίσω τις δημοτικές υπηρεσίες ώστε να ξυπνήσετε σε μια πόλη σχετικά ειρηνική», πρόσθεσε, παροτρύνοντας τους κατοίκους να παραμείνουν «ήρεμοι και προσεκτικοί» και να μη βγουν από τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

«Μην κάνετε επιθετικά διαπραγματεύσεις με κανέναν και μην προκαλείτε συγκρούσεις με αντιπάλους σας (…) Δεν πρόκειται για μάχη, πρόκειται για πόλεμο. Και ο πόλεμος κερδίζεται με λογικές ενέργειες και με ψυχραιμία», συμπλήρωσε.

Σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης μεταφορτώθηκαν βίντεο που τράβηξαν τοπικά μέσα ενημέρωσης στη Χερσώνα που δείχνουν ρωσικές δυνάμεις να μπαίνουν στην πόλη των 290.000 κατοίκων.

Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία την Πέμπτη, μετά την αναγνώριση τη Δευτέρα από τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν της ανεξαρτησίας των αυτοανακηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονμπάς, της ανατολικής Ουκρανίας. Οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν μεταξύ άλλων από την Κριμαία, ουκρανική χερσόνησο που προσάρτησε η Ρωσία το 2014.

Το Σαββατοκύριακο η Ρωσία ανακοίνωσε ότι περικύκλωσε τη Χερσώνα και ότι κατέλαβε την πόλη Μπερντιάνσκ, στην Αζοφική Θάλασσα. Την Παρασκευή, ο ρωσικός στρατός ανέφερε πως έθεσε υπό τον έλεγχό του υποδομή από την οποία εξαρτάται η ύδρευση της περιοχής της Βόρειας Κριμαίας, στην περιφέρεια της Χερσώνας.

Συγκλονιστικό βίντεο: Η στιγμή που ανατινάζεται κυβερνητικό κτίριο στο Χάρκοβο

Ένα συγκλονιστικό βίντεο ήρθε στη δημοσιότητα από την ανατίναξη κυβερνητικού κτιρίου στο Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία. Το βίντεο δημοσίευσε στο Twitter o ο ανταποκριτής του Economist, Oliver Carroll.

Ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις έπληξαν το κέντρο της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, της Χαρκίβ (Χάρκοβο), δήλωσε ο επικεφαλής της περιοχής αυτής Όλεγκ Σινεγκούμποφ, σημειώνοντας ότι επλήγησαν κατοικημένες περιοχές και το διοικητικό κτίριο της πόλης.

Ο Σινεγκούμποφ σημείωσε ότι η Ρωσία εξαπέλυσε GRAD και πυραύλους κρουζ στο Χάρκοβο και ευθύνεται για εγκλήματα πολέμου. Η άμυνα της πόλης αντέχει, τόνισε.

Βομβαρδίζεται συνεχώς η Μαριούπολη – «Γυναίκες, παιδιά έχουν σκοτωθεί»

Στόχος συνεχών βομβαρδισμών είναι η Μαριούπολη, όπως δήλωσε σήμερα το πρωί ο δήμαρχος της πόλης αυτής στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας που βρέχεται από την Αζοφική θάλασσα. Πρόσθεσε ότι έχουν σκοτωθεί άμαχοι και έχουν πληγεί υποδομές.

«Κατοικημένες περιοχές βομβαρδίζονται επί πέντε ημέρες. Μας χτυπούν με το πυροβολικό, μας βομβαρδίζουν με πυραύλους GRAD, μας πλήττουν με τις αεροπορικές τους δυνάμεις», δήλωσε ο Βαντίμ Μποϊσένκο μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση.

«Έχουν υποστεί ζημιές πολιτικές υποδομές – σχολεία, σπίτια. Υπάρχουν πολλοί τραυματίες. Γυναίκες, παιδιά έχουν σκοτωθεί», πρόσθεσε, όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στο μεταξύ ο Πάβλο Κιριλένκο, κυβερνήτης της επαρχίας Ντονέτσκ, επεσήμανε στοπ Facebook ότι στη Μαριούπολη υπάρχει διακοπή της ηλεκτροδότησης σήμερα έπειτα από έναν βομβαρδισμό.

«Η Μαριούπολη και η Βολνοβάχα είναι δικές μας! Οι δυο πόλεις υφίστανται την πίεση του εχθρού, αλλά ανθίστανται. Στη Μαριούπολη (…) η πόλη είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα», πρόσθεσε.

Οι δύο αυτές πόλεις βρίσκονται στον δρόμο των ρωσικών δυνάμεων που εισβάλλουν στην Ουκρανία μέσω της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Μόσχα το 2014.

Καταρρίφθηκαν πέντε μαχητικά κι ένα ελικόπτερο των Ρώσων, λένε οι Ουκρανοί

Στο μεταξύ, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι κατέρριψαν μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσίας καθώς η εισβολή έχει πλέον μπει στην έκτη της ημέρα.

Πέντε ρωσικά μαχητικά κι ένα ελικόπτερο καταρρίφθηκαν χθες, σύμφωνα με την Ukrayinska Pravda και την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία.

Η πληροφορία αυτή είναι αδύνατον να επαληθευτεί ανεξάρτητα.

Τα αεροσκάφη φέρονται να καταρρίφθηκαν κατά τη διάρκεια αεροπορικών επιδρομών στις πόλεις Βασίλκιβ και Μπρόβαρι, στην περιοχή γύρω από το Κίεβο. Ένας πύραυλος Κρουζ κι ένα ελικόπτερο καταρρίφθηκαν κοντά στο Κίεβο, κατά τις ίδιες πηγές.

Από τη δική τους πλευρά, ουκρανικά αεροσκάφη προχώρησαν στην εκτόξευση πυραύλων αέρος-επιφανείας και στη ρίψη βομβών εναντίον ρωσικών αρμάτων μάχης και πεζικάριων κοντά στο Κίεβο και κοντά στην πόλη Ζιτομίρ. Βόμβες ερρίφθησαν επίσης στη βόρεια περιοχή Τσερνιγκίβ και στην νότια πόλη Μπερντιάνσκ, η οποία καταλήφθηκε από τον ρωσικό στρατό.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, πάνω από 100 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από την Πέμπτη. Οι αρχές στο Κίεβο μιλούν για πάνω από 150 άμαχους νεκρούς.

Παράλληλα, ο Ραμζάν Καντίροφ, ο ηγέτης της επαρχίας της Τσετσενίας, στενός σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε σήμερα ότι δύο τσετσένοι στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί και άλλοι έξι έχουν τραυματιστεί στην Ουκρανία, όπου ο ρωσικός στρατός προχώρησε σε εισβολή την Πέμπτη.

Οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ εγκαταλείπουν σήμερα το Ντονέτσκ

Όλα τα μέλη της ειδικής επιτροπής παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) θα εγκαταλείψουν την ελεγχόμενη από αυτονομιστές πόλη του Ντονέτσκ σήμερα, δήλωσε διπλωματική πηγή στο Reuters.

Η αποστολή αυτή παρατηρούσε και ανέφερε παραβιάσεις της συμφωνίας εκεχειρίας μεταξύ του Κιέβου και των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Καναδάς στέλνει 100 αντιαρματικά οπλικά συστήματα Carl Gustaf και 2.000 ρουκέτες

Ο Καναδάς θα εφοδιάσει με αντιαρματικά όπλα και εξελιγμένα πυρομαχικά την Ουκρανία, υποστηρίζοντας την αντίστασή της κατά της ρωσικής εισβολής, όπως δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, ενώ θα απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου.

«Ο Καναδάς θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει την ηρωική άμυνα της Ουκρανίας κατά του ρωσικού στρατού» δήλωσε ο Τριντό στους δημοσιογράφους στην Οτάβα. «Ανακοινώνουμε την πρόθεσή μας να απαγορεύσουμε όλε τις εισαγωγές αργού πετρελαίου από τη Ρωσία. Πρόκειται για μία βιομηχανία που ωφέλησε σε μεγάλο βαθμό τον πρόεδρο Πούτιν, αλλά και τους ολιγάρχες του».

Ο Καναδάς έχει ήδη αποστείλει όπλα, παρέχοντας υποστήριξη μη θανατηφόρων όπλων στην Ουκρανία, ενώ έχει υποστηρίξει και μία σειρά κυρώσεων, τασσόμενος υπέρ της απομάκρυνσης της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT για τις διεθνείς τραπεζικές πληρωμές.

«Παρέχουμε ακόμη περισσότερη αμυντική βοήθεια στην Ουκρανία και θα στείλουμε 100 αντιαρματικά οπλικά συστήματα Carl Gustaf και 2.000 ρουκέτες. Τα όπλα αυτά, θα παραδοθούν το ταχύτερο δυνατό», δήλωσε η υπουργός Άμυνας Ανίτα Ανάντ.

Ο Καναδάς εισήγαγε ρωσικά ενεργειακά προϊόντα οικονομικής αξίας περίπου 204 εκατομμυρίων ευρώ το 2021 (Statistics Canada).

Ο Καναδάς έχει την τέταρτη μεγαλύτερη παραγωγή πετρελαίου παγκοσμίως, με τη μεγαλύτερη παραγωγή του πετρελαίου του να προέρχεται από την Αλμπέρτα, σε απόσταση από τα διυλιστήρια που βρίσκονται στα ανατολικά της χώρας και είναι ιδιοκτησίας της Irving Oil, Suncor Energy, Valero Energy Corp και της Cresta Fund Management. Τα διυλιστήρια αυτά στα ανατολικά της χώρας εισάγουν πετρέλαιο όταν αυτό απαιτείται, όπως επίσης και καύσιμα προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση, όταν γίνεται συντήρηση στις υποδομές, σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Σικ αντιπρόεδρο στην Ένωση Καυσίμων του Καναδά.

Η απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου στον Καναδά, έχει εφαρμογή μόνο στο αργό πετρέλαιο για την τρέχουσα περίοδο, αλλά η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί και σε προϊόντα που παράγονται από το πετρέλαιο σε επόμενο στάδιο, όπως δήλωσε μία κυβερνητική πηγή.

Παράλληλα, ο Καναδάς έχει ρόλο στον περιορισμό πρόσβασης της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσία στα αποθέματα ξένου συναλλάγματος που διαθέτει.

Ο Τριντό δήλωσε επίσης, ότι η κυβέρνησή του ζήτησε από την ανεξάρτητη ραδιοτηλεοπτική αρχή του Καναδά, αλλά και την αρμόδια ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών να απαγορεύσει την εκπομπή του ρωσικού κρατικού καναλιού RT, δηλώνοντας ότι «είναι σημαντικό για τους Καναδούς, αλλά και για τους ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο να λαμβάνουν έγκυρη πληροφόρηση».

Τα καναδικά κανάλια καλωδιακής τηλεόρασης δήλωσαν την Κυριακή, ότι θα απορρίψουν εθελοντικά την εκπομπή του RT.

Νωρίτερα χθες, η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Μέλανι Τζόλι δήλωσε ότι η ομάδα χωρών G7 θα επιβάλλει περισσότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Walt Disney: Αναστολή προβολής κινηματογραφικών ταινιών στη Ρωσία

Η Walt Disney Co ανακοίνωσε χθες ότι αναστέλλει την προβολή κινηματογραφικών ταινιών στη Ρωσία συμπεριλαμβανομένης και της επικείμενης προβολής της ταινίας Turning Red από την Pixar Animation Studios, επικαλούμενη «την απρόκλητη εισβολή στην Ουκρανία και την τραγική ανθρωπιστική κρίση».

Η Disney εκτιμάται ότι είναι η πρώτη μεγάλη εταιρία κινηματογραφικών παραγωγών στο Χόλιγουντ που αναστέλλει τις προβολές κινηματογραφικών ταινιών στη Ρωσία, αντιδρώντας στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Θα λάβουμε μελλοντικές επιχειρηματικές αποφάσεις επί τη βάσει εξέλιξης της κατάστασης» ανέφερε σε μία ανακοίνωσή της η Disney. «Στο μεταξύ, με δεδομένο το μέγεθος της εξελισσόμενης προσφυγικής κρίσης, συνεργαζόμαστε με τους συνεργάτες μας σε μη κυβερνητικές οργανώσεις για να παρέχουμε επείγουσα συνδρομή, αλλά και άλλη ανθρωπιστική βοήθεια».

Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου η Ουκρανική Ακαδημία Κινηματογράφου υπέβαλε μία αίτηση διαδικτυακά, καλώντας για ένα διεθνές εμπάργκο στο ρωσικό κινηματογράφο, αλλά και τη ρωσική βιομηχανία παραγωγής ταινιών, μετά από την εισβολή.