Για 6η ημέρα συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία με τις ρωσικές δυνάμεις να αυξάνουν την πίεσή τους στο Κίεβο. Ένα στρατιωτικό κονβόι μήκους 64χλμ. καταγράφηκε τις τελευταίες ώρες να κατευθύνεται προς την ουκρανική πρωτεύουσα ενώ παράλληλα οι επιθέσεις του ρωσικού στρατού στην πόλη Χαρκίβ, στην ανατολική Ουκρανία, και στην πρωτεύουσα, το Κίεβο, συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η Μόσχα μετακινεί στρατεύματα πιο κοντά στην Ευρώπη

Ρωσικά στρατεύματα οι βάσεις των οποίων βρίσκονται στη ρωσική Άπω Ανατολή θα διεξαγάγουν γυμνάσια στην επαρχία Αστραχάν, η οποία βρίσκεται στα όρια μεταξύ του ευρωπαϊκού και του ασιατικού τμήματος της Ρωσίας, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο τη διοίκηση των δυνάμεων του ανατολικού τομέα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της διοίκησης, οι μονάδες που μετακινούνται θα εκτελέσουν ασκήσεις ιδίως για την κάλυψη μεγάλων αποστάσεων.

Βομβαρδισμοί και ανατινάξεις τη νύχτα

Στη Χαρκίβ, ο ρωσικός στρατός ανατίναξε υποσταθμούς, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης Ιγκόρ Τερέχοφ, που επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform. Οι επιθέσεις προκάλεσαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση και στην ύδρευση, κατά την ίδια πηγή.

Το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN έκανε λόγο περί καταστροφής των ψηλότερων ορόφων δύο πολυκατοικιών. Η πληροφορία αυτή δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές.

Στη Μαριούπολη, λόγω των βομβαρδισμών, δεν υπάρχει από εχτές ρεύμα και νερό, λόγω του ότι κάποιος κεντρικός πυλώνας χτυπήθηκε από αεροπορική επιδρομή.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας ήχησαν τουλάχιστον τρεις φορές οι σειρήνες αεράμυνας, με την άμυνα της πόλης να πιέζεται σε βαθμό πτώσης.

Εχθές οι δημοσιογράφοι που βρίσκονται στην περιοχή μεταφέρθηκαν σε άλλο κτίριο, καθώς υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή τους στο κέντρο της πόλης, αφού οι βομβαρδισμοί είναι πολύ συχνοί.

Σημειώνεται ότι εχτές, δύο ακόμη ομογενείς έχασαν τη ζωή του στο χωριό Σαρτανά, που σύμφωνα με μαρτυρίες έχει πλέον ισοπεδωθεί.

Παράλληλα ρωσικά στρατεύματα φέρονται να κινούνται προς την πρωτεύουσα και η κατάσταση παραμένει τεταμένη, ανακοίνωσε το ουκρανικό γενικό επιτελείο μέσω Facebook.

Η κυβέρνηση έκανε λόγο επίσης περί ρωσικής επίθεσης στη Χερσώνα, στον νότο.

Χθες Δευτέρα (28/2) στις ρωσικές επιθέσεις σκοτώθηκαν τουλάχιστον 11 άμαχοι στη Χαρκίβ και τραυματίστηκαν δεκάδες άλλοι, κατά τις τοπικές αρχές, οι οποίες έκαναν λόγο για 87 κατεστραμμένα οικήματα.

Άρχισε η διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ, λέει αξιωματούχος της

Στο μεταξύ, ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Ολλανδία, Βσέβολοντ Τσέντσοφ, με μήνυμά του στον λογαριασμό του στο Twitter, υποστήριξε πως άρχισε η διαδικασία ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Χθες ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζήτησε να επισπευθεί η ένταξη της Ουκρανίας στον οργανισμό και υπέγραψε την αίτηση, ενώ προχώρησε και σε νέο δραματικό διάγγελμα. Η αίτηση τώρα μεταφέρθηκε στον Βσέβολοντ Τσέντσοφ που με τη σειρά του την παρέδωσε στον Γάλλο μόνιμο εκπρόσωπο στην ΕΕ, Φιλίπ Λεγκλίζ-Κόστα. Να σημειώσουμε πως η Γαλλία εξασκεί επί του παρόντος την εκ περιτροπής προεδρεία της ΕΕ. «Η αίτηση καταχωρήθηκε. Η διαδικασία άρχισε», σημείωσε ο Τσέντσοφ και στη συνέχεια έγραψε: «Η Ουκρανία είναι Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι Ουκρανία».

Η στρατιωτική οχηματοπομπή της Ρωσίας εκτείνεται σε 64 χιλιόμετρα

Εικόνες τώρα από δορυφόρους που τραβήχτηκαν χθες Δευτέρα (28/2) κατέγραψαν ότι πελώρια ρωσική στρατιωτική οχηματοπομπή βόρεια του Κιέβου, βασικού στόχου των ένοπλων δυνάμεων της Ρωσίας μετά την εισβολή της περασμένης εβδομάδας στην Ουκρανία, εκτείνεται σε μήκος 64 χιλιομέτρων. Δηλαδή είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι αναφέρθηκε νωρίτερα κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν γινόταν λόγος για 27 χλμ., σύμφωνα με την αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar Technologies.

Ζελένσκι: Nα απαγορευθεί στη Ρωσία η πρόσβαση σε «όλα τα αεροδρόμια και λιμάνια» του κόσμου

Εν τω μεταξύ αργά το βράδυ της Δευτέρας ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε να απαγορευθεί στη Ρωσία η πρόσβαση σε όλα «τα λιμάνια» και όλα «τα αεροδρόμια του κόσμου» σε αντίποινα για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Ζελένσκι σε κάθε διάγγελμά του καλεί για εξωτερική βοήθεια ώστε η η Ουκρανία να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες ρωσικές δυνάμεις. Το ίδιο έκανε και το βράδυ της Δευτέρας (28/2).

«Πρέπει να αποκλειστεί η είσοδος» της Ρωσίας «σε όλα τα λιμάνια, σε όλες τις διώρυγες και όλα τα αεροδρόμια του κόσμου», είπε ο κ. Ζελένσκι σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης facebook.

Κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα να «εξετάσει τον πλήρη αεροπορικό αποκλεισμό» του εναέριου χώρου της Ουκρανίας «για τους πυραύλους, τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα» της Ρωσίας, κάτι πάντως που η κυβέρνηση των ΗΠΑ απέρριψε.

«Αυτό το κακό πρέπει να σταματήσει αμέσως. Και να καταστραφεί οικονομικά, για να φανεί ότι η ανθρωπότητα είναι ικανή να αμυνθεί», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο κ. Ζελένσκι κατήγγειλε τους ρωσικούς βομβαρδισμούς χθες, την ώρα που αντιπροσωπείες της Μόσχας και του Κιέβου συναντώνταν για πρώτη φορά στη Λευκορωσία από την έναρξη της εισβολής την Πέμπτη.

«Οι συνομιλίες έγιναν με φόντο βομβαρδισμούς και πυρά εναντίον του εδάφους μας. Ο συγχρονισμός των πυρών με τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων ήταν προφανής», δήλωσε.

«Θεωρώ ότι η Ρωσία προσπάθησε με αυτόν τον τρόπο απλούστατα να ασκήσει πίεση» στο Κίεβο, έκρινε ο κ. Ζελένσκι, προσθέτοντας «μην χάνετε τον χρόνο σας».

Σύμφωνα με τον ουκρανό πρόεδρο, το Κίεβο «δεν έλαβε το αποτέλεσμα που ήθελε» στον πρώτο γύρο των συνομιλιών χθες Δευτέρα, όμως αναφέρθηκε σε «αντιπροτάσεις» στις ρωσικές προτάσεις προκειμένου «να τερματιστεί ο πόλεμος».

Οι αντιπροσωπείες επέστρεψαν για «διαβουλεύσεις στις πρωτεύουσές τους» προτού διεξαχθεί «δεύτερος γύρος» των συνομιλιών.