Το Κίεβο πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις και οι μάχες είναι διαρκείς σε πολλές περιοχές της χώρας. Η Ελλάδα ανακοίνωσε σήμερα πως στέλνει αμυντικό υλικό στη χώρα, ενώ η Γαλλία αποφάσισε να στείλει περισσότερο αμυντικό στρατιωτικό εξοπλισμό και καύσιμα στην Ουκρανία για να την στηρίξει στη μάχη της εναντίον της εισβολής του ρωσικού στρατού, ανακοινώθηκε σήμερα από το προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων.

Στη διάρκεια συμβουλίου άμυνας που συνεκλήθη απόψε στο προεδρικό μέγαρο υπό τον Εμανουέλ Μακρόν, «αποφασίσθηκε η παράδοση επιπλέον εξοπλισμών άμυνας στις ουκρανικές αρχές καθώς και υποστήριξη σε καύσιμα», ανακοίνωσε η προεδρία χωρίς να κάνει γνωστές λεπτομέρειες.

Η Γαλλία θα ενισxύσει επίσης τις οικονομικές και χρηματοοικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, βάζοντας στο στόχαστρο κυρίως την πρόσβαση στη διατραπεζική πλατφόρμα SWIFT, ανακοινώθηκε επίσης από το μέγαρο των Ηλυσίων.

Κατά το συμβούλιο άμυνας ο πρόεδρος Μακρόν έκανε λόγο για «μια ενίσχυση των οικονομικών και χρηματοοικονομικών κυρώσεων σε συντονισμό με τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς», καθώς και για «εθνικά μέτρα παγώματος των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων προσωπικοτήτων της Ρωσίας» και τέλος για «νέα μέτρα» που πρόκειται να ληφθούν «μαζί με τους ευρωπαίους εταίρους σε σχέση με τη διευκόλυνση SWIFT», ανακοινώθηκε από το προεδρικό μέγαρο.

Η Γαλλία αποφάσισε ακόμη να λάβει μέτρα για να καταπολεμήσει «την προπαγάνδα» που προέρχεται από τη Ρωσία αναφορικά με την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Κατά το συμβούλιο άμυνας έγινε λόγος για «μέτρα μάχης κατά της προπαγάνδας από πρόσωπα με επιρροή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ρωσικά μέσα ενημέρωσης στο ευρωπαϊκό έδαφος», ανέφερε ακόμη η γαλλική προεδρία χωρίς να κάνει γνωστές λεπτομέρειες.

Η Πορτογαλία ανακοίνωσε την αποστολή στρατιωτικού υλικού

Και η Πορτογαλία θα στηρίξει την Ουκρανία στέλνοντάς της στρατιωτικό εξοπλισμό, έπειτα από αίτημα των αρχών της χώρας, ανέφερε το πορτογαλικό υπουργείο Άμυνας, σε ένα σύντομο δελτίο τύπου που δημοσιεύτηκε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή.

Η Πορτογαλία θα προμηθεύσει την Ουκρανία κυρίως με «αλεξίσφαιρα γιλέκα, κράνη, γυαλιά νυχτερινής όρασης, χειροβομβίδες, πυρομαχικά διαφόρων διαμετρημάτων» ή και με «αυτόματα τυφέκια G3», διευκρίνισε το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Εκτός της Πορτογαλίας κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Τσεχία έχουν επίσης ανακοινώσει την αποστολή στρατιωτικού υλικού.

«Η Πορτογαλία στηρίζει την Ουκρανία, η οποία υπερασπίζεται τον εαυτό της έναντι μιας αδικαιολόγητης, παράνομης και απαράδεκτης εισβολής», έγραψε ο υπουργός Άμυνας Ζοάο Κραβίνχο σε ένα μήνυμα στον λογαριασμό του στο Twitter.

Από την πλευρά του, ο Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών Αουγκούστο Σάντος Σίλβα δήλωσε χθες στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Portugal ότι η Πορτογαλία είναι «πλήρως ανοικτή» στο να υποδεχθεί «χιλιάδες Ουκρανούς» που αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα τους.

Είπε, επιπλέον, ότι η Πορτογαλία «ανέστειλε» την εξέταση των υποψηφιοτήτων Ρώσων υπηκόων για τη χορήγηση «χρυσής βίζας», δηλαδή αδειών παραμονής που χορηγούνται σε ξένους εύπορους επενδυτές.

Διαδηλώσεις αλληλεγγύης προς την Ουκρανία αναμένεται να γίνουν αργότερα σήμερα στη Λισαβόνα, έπειτα από ανάλογες κινητοποιήσεις χθες, στις οποίες συμμετείχαν εκατοντάδες άνθρωποι.

Το Βουκουρέστι θα στείλει καύσιμα, πυρομαχικά

Η Ρουμανία θα στείλει προμήθειες και εξοπλισμό αξίας τριών εκατ. ευρώ στην Ουκρανία και έχει προσφερθεί να φροντίσει τραυματίες σε στρατιωτικά και πολιτικά νοσοκομεία, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νταν Καρμπουνάρου.

Οι προμήθειες που θα σταλούν περιλαμβάνουν καύσιμα, πυρομαχικά, αλεξίσφαιρα γιλέκα, κράνη, στρατιωτικό εξοπλισμό, τρόφιμα και νερό, πρόσθεσε.

Σε συνεργασία με τις ουκρανικές συνοριακές αρχές, ρουμανικά ασθενοφόρα θα παραλάβουν παιδιά, εγκύους και ηλικιωμένους που περιμένουν σε μεγάλες ουρές να διασχίσουν τα σύνορα με τη Ρουμανία στο βορειοανατολικό σημείο διέλευσης Σίρετ, επιταχύνοντας τη διαδικασία.

Τοπικές αρχές σε συνοριακές χώρες έχουν ήδη στείλει λεωφορεία που μεταφέρουν τρόφιμα, κουβέρτες και χειμερινά ρούχα στο Σολοτβίνο και το Τσέρνβτσι στην άλλη πλευρά των συνόρων με την Ουκρανία.

Δύο δανοί δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν από πυρά στην ανατολική Ουκρανία

Στο μεταξύ, ένας δημοσιογράφος και ένας φωτογράφος της δανικής ταμπλόιντ εφημερίδας Ekstra-Bladet πυροβολήθηκαν και τραυματίσθηκαν σήμερα ενώ έκαναν ρεπορτάζ στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε η εφημερίδα.

Ο δημοσιογράφος Στέφαν Βάιχερτ και ο φωτογράφος Εμίλ Φίλτενμποργκ Μίκελσεν δέχθηκαν πυρά ενώ επέβαιναν σε αυτοκίνητο στην πόλη Οχτίρκα, περίπου 90 χλμ. βορειοδυτικά του Χαρκίβ, σύμφωνα με την Ekstra-Bladet.

«Το περιστατικό μας θυμίζει με άσχημο τρόπο τους κινδύνους που διατρέχουν καθημερινά οι δημοσιογράφοι στην Ουκρανία για να τεκμηριώσουν τη φρίκη του πολέμου», έγραψε στο Twitter ο δανός υπουργός Εξωτερικών Γέπε Κόφοντ.