Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι σε πλήρη εξέλιξη καθώς το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έδωσε εντολή σε όλες τις στρατιωτικές δυνάμεις της στην Ουκρανία, να προχωρήσουν σε μαζική επίθεση σε όλα τα μέτωπα.

Ο κλοιός των Ρώσων γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα σφίγγει όλο και περισσότερο.

Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν, σύμφωνα με πληροφορίες, την περιοχή Βασίλκιβ στην περιφέρεια του Κιέβου, καθώς συνεχίζεται η στρατιωτική εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με ανάρτηση που έκανε στο Telegram o σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας Αντόν Γκεραστσένκο, οι πύραυλοι έπληξαν το Βασίλκιβ και ξέσπασε φωτιά, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

Λίγα λεπτά πριν από τη 01:00, ισχυρή έκρηξη ακούστηκε κοντά στην περιοχή της γέφυρας Paton στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Νωρίτερα στο Κίεβο ήχησαν σειρήνες, ενώ από το απόγευμα ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας.

 Ρώσοι στρατιώτες πλησιάζουν στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και στοχεύουν με ρουκέτες την περιοχή.

Το Χάρκοβο δέχεται σφοδρή επίθεση από πυραύλους

Η κλιμάκωση της ρωσικής επίθεσης είχε προαναγγελθεί από τον Ρώσο υπουργό Άμυνας, μετά την αποτυχία να υπάρξουν συνομιλίες με την Ουκρανία, για την οποία κατηγόρησε το Κίεβο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια των τριών αυτών ημερών της ρωσικής εισβολής έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 210 πολίτες, μεταξύ των οποίων έξι παιδιά. Ακόμα ανέφερε ότι υπάρχουν πάνω από 1100 τραυματίες, ανάμεσά τους πάνω από 100 παιδιά.

10 Έλληνες ομογενείς νεκροί από μπαράζ αεροπορικών επιδρομών

Οι συνεχόμενοι βομβαρδισμοί στα χωριά Σαρτανά και Μπογάζ, πέριξ της Μαριούπολης, άφησαν πίσω τους 10 νεκρούς ομογενείς και τραυματίες, ανάμεσά τους και παιδιά. Καταδίκη και αποτροπιασμός από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών που επέδωσε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ρώσο πρέσβη ενώ έντονη ήταν και η αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος ζήτησε σε έντονο ύφος από την Μόσχα να σταματήσει άμεσα ο βομβαρδισμός αθώων πολιτών.

Ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα: Ο ουκρανικός στρατός σκότωσε τους αμάχους στη Μαριούπολη

«Εκφράζουμε τη βαθιά θλίψη σχετικά με το θάνατο και τον τραυματισμό Ελλήνων ομογενών στην περιοχή του Ντονμπάς», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα.

«Από την πλευρά μας, με την πλήρη υπευθυνότητα διαβεβαιώνουμε ότι οι στόχοι της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας είναι αποκλειστικά και μόνο στρατιωτικές μονάδες και υποδομές. Εμείς δε βομβαρδίζουμε κατοικημένες περιοχές και χωριά, ούτε οποιεσδήποτε πολιτικές ή κοινωνικές υποδομές. Στα περίχωρα του χωριού Σαρτανά οι ρωσικές Αεροπορικές και Διαστημικές Δυνάμεις σήμερα δεν επιχειρούσαν», επισημαίνεται ακόμη στην ανακοίνωση.

«Ταυτόχρονα επισημαίνουμε ότι ο ουκρανικός στρατός και τα εθνικιστικά τάγματα νεοναζί εδώ και πολλά χρόνια είναι γνωστοί για χτυπήματα, ακόμα και με βαρέα όπλα, κατά αμάχων. Αυτό είναι αποδεδειγμένο και επισήμως καταγεγραμμένο», τονίζει η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα.

Νέο μήνυμα Ζελένσκι – «Είμαστε γενναίοι, δεν παραδινόμαστε»

Λίγη ώρα νωρίτερα η Ρωσία ανακοίνωσε τη διερεύνηση της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε νέο μήνυμα στο λαό του αλλά και στην παγκόσμια κοινότητα που παρακολουθεί τις εξελίξεις με κομμένη την ανάσα.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο βίντεο που δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook καλεί το λαό του να συνεχίσει να αμύνεται.

«Ο κόσμος βλέπει. Οι Ουκρανοί είναι δυνατοί. Οι Ουκρανοί είναι γενναίοι. Οι Ουκρανοί είναι στη χώρα τους και δεν θα παραδοθούν ποτέ», ήταν το μήνυμα του Βολόντιμιρ Ζελένσκι στον ουκρανικό λαό.

Ми будемо боротися стільки, скільки потрібно, щоб звільнити країну. Якщо діти вже народжуються в укриттях, навіть коли тривають обстріли, то у ворога немає жодного шансу в цій безперечно народній війні.

Posted by Володимир Зеленський on Saturday, February 26, 2022

Επίσης, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter ευχαρίστησε την Εσθονία για τις μεγάλες διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα το Σάββατο, κατά της ρωσικής εισβολής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για τις «μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην ιστορία της Εσθονίας». Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε ακόμα τον πρόεδρο της χώρας, Άλαν Κάρις και τους Εσθονούς για «την αλληλεγγύη τους σε αυτές τις δύσκολες στιγμές».

Ο ίδιος υποστήριξε πως οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, υποστηριζόμενοι από το ρωσικό στρατό, σημειώνουν «επιτυχίες».

Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας ανακοίνωσε η Φον ντερ Λάιεν: Εκτός SWIFT ρωσικές τράπεζες

Μια νέα δέσμη αντιποίνων σε βάρος της Ρωσίας ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία σε έκτακτο μήνυμα καταδίκασε εκ νέου την επιθετικότητα από πλευράς του Κρεμλίνου.

«Δεσμευόμαστε ώστε αριθμός ρωσικών τραπεζών να αποσυνδεθεί από το SWIFT. Ουσιαστικά θα υπάρξει εμπόδιο στις ρωσικές εξαγωγές και εισαγωγές».

Τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικων της ΕΕ

Τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Κυριακής , προκειμένου να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για την υποστήριξη της Ουκρανίας, ενάντια στην επιθετικότητα της Ρωσίας. Ο Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε πως η ΕΕ θα κάνει ό,τι μπορεί για να διευκολύνει την μεταφορά στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Οι ευρωπαϊκές χώρες στέλνουν στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία

Αυξάνονται οι χώρες που στέλνουν στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία προκειμένου να τη βοηθήσουν στην άμυνά της ενάντια στη ρωσική εισβολή που ξεκίνησε την Πέμπτη 25/2.

Κάνοντας δραματική στροφή στην πολιτική της, καθώς το νομικό πλαίσιό της δεν επιτρέπει την πώληση όπλων σε περιοχές κρίσης, η γερμανική κυβέρνηση στέλνει στην Ουκρανία, μέσω Εσθονίας, αντιαρματικά οβιδοβόλα D-30 από το οπλοστάσιο του «Λαϊκού Στρατού» της πρώην Ανατολικής Γερμανίας. Τα όπλα είχαν αρχικά πωληθεί στη Φινλανδία το 1990 και αναμένεται να παραδοθούν «το συντομότερο δυνατό» στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
Επιπλέον, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε απόψε την έγκριση της παράδοσης 400 αντιαρματικών ρουκετοβόλων μέσω Ολλανδίας, 14 τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού και 10.000 τόνους πυρομαχικών μέσω Πολωνίας.

Απευθείας από τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις θα αποσταλούν στην Ουκρανία ακόμη 1.000 αντιαρματικά και 500 πύραυλοι Stinger.

Αντιαρματικά όπλα στην Ουκρανία στέλνει και η Ολλανδία, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Η ολλανδική κυβέρνηση θα προμηθεύσει 50 αντιαρματικά όπλα Panzerfaust-3 και 400 ρουκέτες, αναφέρει το υπουργείο σε επιστολή του προς το κοινοβούλιο.

Η Ολλανδία εξετάζει επίσης από κοινού με τη Γερμανία την αποστολή ενός συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας Patriot σε ομάδα μάχης του ΝΑΤΟ στη Σλοβακία, προσθέτει.

Η Γαλλία αποφάσισε να στείλει περισσότερο αμυντικό στρατιωτικό εξοπλισμό και καύσιμα στην Ουκρανία για να την στηρίξει στη μάχη της εναντίον της εισβολής του ρωσικού στρατού, ανακοινώθηκε σήμερα από το προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων.

Στη διάρκεια συμβουλίου άμυνας που συνεκλήθη απόψε στο προεδρικό μέγαρο υπό τον Εμανουέλ Μακρόν, «αποφασίσθηκε η παράδοση επιπλέον εξοπλισμών άμυνας στις ουκρανικές αρχές καθώς και υποστήριξη σε καύσιμα», ανακοίνωσε η προεδρία χωρίς να κάνει γνωστές λεπτομέρειες.

Την Τρίτη 23/2, η Λετονία ανακοίνωσε την αποστολή αντιαρματικών πυραύλων στην Ουκρανία.

Την Παρασκευή 19/2 η Εσθονία έστειλε πυραύλους Javelin, ενώ το Σάββατο 13/2 η Λιθουανία έστειλε στην Ουκρανία αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger.

Το μήνυμα Ζελένσκι 

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι καλωσόρισε κινήσεις για την αποσύνδεση της Ρωσίας από «τον παγκόσμιο χρηματοοικονομικό πολιτισμό» σε σημερινό βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

«Οι διπλωμάτες μας δίνουν μάχη 24 ώρες το 24ωρο για να εμπνεύσουν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να συμφωνήσουν σε μια ισχυρή και δίκαιη απόφαση να αποσυνδέσουν τη Ρωσία από το διεθνές διατραπεζικό δίκτυο. Έχουμε επίσης αυτή τη νίκη», δήλωσε ο Ζελένσκι.

«Πρόκειται για απώλειες δισεκατομμυρίων για τη Ρωσία -ένα χειροπιαστό τίμημα γι’ αυτή την αχρεία εισβολή στη χώρα μας… Η Ουκρανία κέρδισε την προσοχή ολόκληρου του πολιτισμένου κόσμου. Και το πρακτικό αποτέλεσμα; Ιδού – το SWIFT… Η αποσύνδεση από τον παγκόσμιο χρηματοοικονομικό πολιτισμό».

Ο Ζελένσκι καλωσόρισε επίσης προτάσεις από την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν για διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Ρωσία και χαρακτήρισε τη συνομιλία του με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι κλειδί για να συμφωνηθεί περισσότερη διεθνή στήριξη προς την Ουκρανία.

«Θα αγωνιστούμε για όσο χρειαστεί για να απελευθερώσουμε τη χώρα», δηλώνει ο Ζελένσκι σ’ αυτό το σύντομο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του και προσθέτει ότι η χώρα του αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή έλλειψη πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων.

Δείτε live εικόνα από διάφορες πόλεις της Ουκρανίας: