Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι μια ρωσική «αμφίβια επίθεση» έχει εξαπολυθεί στη Μαριούπολη, την παράκτια πόλη στη νοτιοανατολική Ουκρανία, όπου είναι έντονο το ελληνικό στοιχείο. Να σημειώσουμε πως οι κάτοικοι έχουν συγκεντρωθεί σε καταφύγια.

Πιστεύουμε ότι μια τέτοια επίθεση διεξάγεται, «αλλά δεν έχουμε ξεκάθαρες πληροφορίες για την πρόοδο της», δήλωσε ο Τζον Κέρμπι, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου.

«Σίγουρα μας φαίνεται ότι είναι ένα κομμάτι από τα σχέδιά τους στο νότο για να αποκόψουν περαιτέρω την περιοχή του Ντονμπάς και – από νότια προοπτική – να συνεχίσουν την προσπάθεια κατάληψης μεγάλων πόλεων».

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Πεντάγωνο το απόγευμα της Παρασκευής, ο Κίρμπι ρωτήθηκε επίσης για μια άμεση απειλή από τη Ρωσία προς τη Φινλανδία και τη Σουηδία, που εξετάζουν το ενδεχόμενο να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Μια εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι «η ένταξη των χωρών στο ΝΑΤΟ μπορεί να έχει επιζήμιες συνέπειες…και να αντιμετωπίσει στρατιωτικές και πολιτικές συνέπειες».

Ο Kέρμπι είπε: «Αυτό θα ήταν εξαιρετικά αποσταθεροποιητικό», αλλά είπε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη «αυτό είναι απαραίτητα στο προσκήνιο». Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στην Ουκρανία το ΝΑΤΟ ήταν προετοιμασμένο να «προχωρήσει με τρόπους που είναι πραγματικά ιστορικοί και σημαντικοί».

«Ο υπουργός Άμυνας το είπε καλύτερα: ο κ. Πούτιν παίρνει ακριβώς αυτό που λέει ότι δεν ήθελε: ένα ισχυρό ΝΑΤΟ στη δυτική πλευρά του», ανέφερε ο εκπρόσωπος.

«Επομένως, χωρίς να μιλάμε συγκεκριμένα για τη Φινλανδία, υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των ανεξάρτητων εθνικών κρατών. Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει και ο κ. Πούτιν, αν θέλει να το παραβιάσει με νέους τρόπους, θα υποστεί το κόστος».

Σχετικά με την απειλή που θα μπορούσε να θέσει η Ρωσία σε άλλες χώρες εκτός από την Ουκρανία, ο Κέρμπι είπε: «Δεν είναι απολύτως σαφές εάν ο κ. Πούτιν έχει σχέδια πέρα ​​από την Ουκρανία, και επειδή αυτό δεν είναι απολύτως σαφές ότι συνεχίζουμε να αναζητούμε τρόπους για να ενισχύσουμε τις ικανότητές μας στο ΝΑΤΟ και για να καθησυχάσουμε τους συμμάχους μας».

Ουκρανικός στρατός: Καταρρίψαμε δύο αεροσκάφη κι ένα ελικόπτερο

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε πως κατέρριψε ένα ρωσικό στρατιωτικό ελικόπτερο και ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Σουχόι Su-25 κοντά στην περιοχή Καλίνιβκα.

Νωρίτερα είχε γνωστοποιήσει ότι κατέρριψε ένα ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος Ιλιούσιν Il-76 που μετέφερε αλεξιπτωτιστές, κοντά στην περιοχή Βασίλκιβ, περίπου 35 χιλιόμετρα μακριά από το Κίεβο.

Υπενθυμίζεται ότι ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής στους συμπατριώτες του, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, υπογραμμίζοντας ότι η νύχτα θα είναι πιο δύσκολη σε σύγκριση με τις προηγούμενες ώρες και εκτιμώντας ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις θα επιχειρήσουν άμεσα να καταλάβουν το Κίεβο.