Εξασφάλιση της ειρήνης, προάσπιση των θεμελιωδών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βιώσιμη ανάπτυξη, έλεγχος των εξοπλισμών, αφοπλισμός και η μη διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής συμπεριλαμβάνονται στη «φιλόδοξη ατζέντα» που έθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, στην ομιλία του σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), στην Αστάνα του Καζακστάν.

Ο Γενικός Γραμματέας προανήγγειλε την εκπόνηση από τον ΟΗΕ, στις αρχές του 2011, Περιφερειακό Πρόγραμμα για το Αφγανιστάν και τις γειτονικές χώρες, ενώ τόνισε ότι ο Οργανισμός θα καλωσόριζε την ενεργότερη συμμετοχή του ΟΑΣΕ, στην υποστήριξη των εθνικών προγραμμάτων του Αφγανιστάν.

Ο Μπαν Κι-Μουν εξήρε τον ρόλο του ΟΑΣΕ στην προώθηση και υποστήριξη ελεύθερων και δίκαιων εκλογικών διαδικασιών και ζήτησε να ενταθούν οι προσπάθειες ώστε τα κράτη να προωθήσουν το κράτος δικαίου, την ίση πρόσβαση στην δικαιοσύνη και τη συμμετοχή των πολιτών.

«Σαφώς και δεν μπορούμε να μιλάμε για δημοκρατία χωρίς ταυτόχρονα να επικεντρώνουμε στα ανθρώπινα δικαιώματα», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η πλήρης εφαρμογή των αξιών, αρχών και δεσμεύσεων του ΟΑΣΕ είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την προώθηση συνεκτικών κοινωνιών.

«Η υποστήριξη των δικαιωμάτων, μεταναστών και προσφύγων είναι εξαιρετικά επείγουσα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά την βιώσιμη ανάπτυξη, ο ΓΓτου ΟΗΕ επισήμανε το γεγονός ότι ο Οργανισμός υπολογίζει στην υποστήριξη του ΟΑΣΕ, για την προώθηση της Ατζέντας της Σεούλ (G-20), τονίζοντας πως μια σειρά ζητημάτων είναι ώριμα για συμφωνία.

Αναφερόμενος στους εξοπλισμούς, είπε ότι παρότι η διεθνής κοινότητα σημείωσε πρόοδο στο πεδίο των πυρηνικών εξοπλισμών και της μη διάδοσης πυρηνικών όπλων, εντούτοις υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν. Ο Μπαν Κι-Μουν εξήρε τις πρωτοβουλίες του Καζακστάν για το πεδίο πυρηνικών δοκιμών του Σέμιπαλατίνσκ το οποίο, όπως είπε, «από πεδίο τρόμου μετετράπηκε σε σύμβολο ελπίδας».

Εξέφρασε τέλος την ελπίδα ότι η ατζέντα που έθεσε μπορεί να επιτευχθεί και τόνισε ότι ο Οργανισμός θα σταθεί δίπλα στον ΟΑΣΕ, για έναν κόσμο πιο ασφαλή, δίκαιο και ευτυχισμένο.