Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, ανακοίνωσε ότι επικαλείται τον νόμο περί μέτρων έκτακτης ανάγκης προκειμένου να δώσει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρόσθετες εξουσίες για να αντιμετωπιστούν οι αποκλεισμοί και οι διαδηλώσεις εναντίον των περιορισμών κατά της πανδημίας του κορονοϊού, εξαιτίας των οποίων παρέλυσε το κέντρο της Οτάβα και προκλήθηκαν σοβαρά προβλήματα στη μεταφορά εμπορευμάτων στις ΗΠΑ.

«Οι αποκλεισμοί βλάπτουν την οικονομία μας και θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια», δήλωσε ο Τριντό κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Δεν μπορούμε και δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστούν παράνομες και επικίνδυνες δραστηριότητες», συμπλήρωσε.

Ο συγκεκριμένος νόμος χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις «εθνικής κρίσης» και δίνει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση διευρυμένες εξουσίες ώστε να επιβάλει προσωρινά «έκτακτα μέτρα», χωρίς να χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη των τοπικών αρχών.

Ο νόμος περί μέτρων έκτακτης ανάγκης έχει ενεργοποιηθεί μόνο μία φορά στο παρελθόν σε καιρό ειρήνης (τότε ονομαζόταν νόμος περί μέτρων πολέμου), από τον πατέρα του Τζάστιν Τριντό, τον Οκτώβριο του 1970. Η κυβέρνηση του Πιέρ Έλιοτ Τριντό επικαλέστηκε αυτόν τον νόμο για να στείλει στρατό στο Κεμπέκ και να λάβει σειρά μέτρων μετά την απαγωγή, από το Απελευθερωτικό Μέτωπο του Κεμπέκ, του Βρετανού εμπορικού επιτετραμμένου, Τζέιμς Ρίτσαρντ Κρος, καθώς και του υπουργού της τοπικής κυβέρνησης Πιέρ Λαπόρτ. Ο Κρος, τότε, απελευθερώθηκε έπειτα από διαπραγματεύσεις, αλλά ο υπουργός βρέθηκε νεκρός στο πορτ-μπαγκάζ ενός αυτοκινήτου.

Εξάρθρωση ομάδας που σχεδίαζε βίαια επεισόδια

Στο μεταξύ, η αστυνομία της καναδικής επαρχίας Αλμπέρτα εξάρθρωσε μια ομάδα που φέρεται ότι σχεδίαζε να κάνει χρήση βίας σε μια μεθοριακή διάβαση, την οποία έχουν αποκλείσει εδώ και ημέρες οδηγοί φορτηγών που διαμαρτύρονται για τα υγειονομικά μέτρα.

Η Βασιλική Έφιππη Αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνελήφθησαν 11 άνθρωποι και κατασχέθηκαν 13 καραμπίνες αλλά και πιστόλια, καθώς επίσης και μεγάλη ποσότητα πυρομαχικών. Οι συλληφθέντες φέρεται ότι ήθελαν «να κάνουν χρήση βίας εναντίον των αστυνομικών εάν γίνονταν προσπάθειες» να αρθεί ο αποκλεισμός.

Τα όπλα, οι γεμιστήρες και πολλά αλεξίσφαιρα γιλέκα βρέθηκαν μέσα σε τρεις νταλίκες, εξήγησε η αστυνομία, η οποία έχει ξεκινήσει έρευνα «για να διαπιστώσει το εύρος της απειλής και της εγκληματικής οργάνωσης».

Αυτό το γεγονός φέρεται να επιτάχυνε την απόφαση του Τζάστιν Τριντό, ο οποίος την περασμένη Παρασκευή (11/2) είχε δηλώσει ότι «εξετάζονταν όλες οι επιλογές» για να μπει τέλος στους «παράνομους» αποκλεισμούς που βλάπτουν τη χώρα και την οικονομία της.