Η Ρωσία μπορεί να σκηνοθετήσει ένα προπαγανδιστικό βίντεο ως πρόσχημα για να εξαπολύσει στρατιωτική επίθεση. Αυτή την ενημέρωση είχε η Ουκρανία από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, δήλωσε σήμερα ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Το Κίεβο όμως αναμένει περισσότερες λεπτομέρειες, ανέφερε. Ο Κουλέμπα συνέκρινε την κατάσταση με το 2014, όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία και υποστήριξε αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία. Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών πιστεύουν πως η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα κατασκευασμένο βίντεο που να δείχνει τις σοκαριστικές συνέπειες μιας έκρηξης καθώς και εξοπλισμό που να φαίνεται ότι ανήκει στην Ουκρανία ή συμμαχικά της κράτη, για να δικαιολογήσει μια εισβολή.

«Αυτό που δημοσιοποιήθηκε κατ’ αρχήν δεν μας εκπλήσσει», δήλωσε ο Κουλέμπα. «Από το 2014 έχουμε δει πολλές επίβουλες ενέργειες από τη Ρωσική Ομοσπονδία».

«Ανοησίες» λέει η Μόσχα

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ απέρριψε σήμερα ως «ανοησίες» τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ότι η Μόσχα προετοιμάζει ένα πλαστό βίντεο για να το χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα για να εισβάλει στην Ουκρανία, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο RIA.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών πιστεύουν πως η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα κατασκευασμένο βίντεο που να δείχνει τις σοκαριστικές συνέπειες μιας έκρηξης καθώς και εξοπλισμό που να φαίνεται ότι ανήκει στην Ουκρανία ή σε συμμαχικά της κράτη, για να δικαιολογήσει μια εισβολή, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη η Ουάσινγκτον.

Κομβοι ρωσικών αρμάτων μάχης στην Κριμαία

«Διάβασα (…) κάποιες αναφορές του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι η Ρωσία προετοιμάζει πλαστά βίντεο που θα δείχνουν μια υποτιθέμενη επίθεση από ουκρανικά στρατεύματα στο Ντονμπάς. (…) Η παράλογη φύση αυτού του είδους των κατασκευασμάτων, και υπάρχουν ολοένα και περισσότερα καθημερινά, είναι προφανής σε οποιονδήποτε λιγότερο ή περισσότερο έμπειρο πολιτικό επιστήμονα», σχολίασε ο Λαβρόφ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο REN TV.

Πούτιν και Μακρόν θα συζητήσουν τα ρωσικά αιτήματα ασφαλείας

Στο μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν θα συζητήσουν τα αιτήματα ασφαλείας της Μόσχας από τη Δύση στη διάρκεια της επίσκεψης του Μακρόν στη Μόσχα τη Δευτέρα, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο, όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Ρωσία θεωρεί την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου σημαντική και ο Πούτιν θα εξηγήσει στον Μακρόν πώς εξέλαβε την αρχική απάντηση των ΗΠΑ στα ρωσικά αιτήματα, επεσήμανε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Μόσχα ελπίζει να λάβει απαντήσεις για τις ανησυχίες της στη διάρκεια της συνάντησης των δύο ηγετών.

Παράλληλα οι διπλωματικές προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης πρόκειται να συνεχιστούν καθώς στις 15 Φεβρουαρίου αναμένεται στη Μόσχα ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

«Έχει συμφωνηθεί η ημερομηνία. Θα υπάρξει όντως επίσκεψη του Σολτς στη Μόσχα στις 15 Φεβρουαρίου, πρόκειται να είναι ουσιαστικές διμερείς συνομιλίες», σημείωσε ο Πεσκόφ.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο δήλωσε ότι δεν έχει υπάρξει ακόμη συμφωνία για την πρόταση της Τουρκίας να φιλοξενήσει τον Πούτιν και τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για συνομιλίες.

Σε ό,τι αφορά το πλαστό βίντεο που φέρεται να ετοιμάζει η Μόσχα για να το χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα για να εισβάλει στην Ουκρανία, όπως προειδοποίησαν χθες Πέμπτη οι ΗΠΑ, ο Πεσκόφ απάντησε: «Σας συνιστώ να μην πιστεύετε κανέναν για τα θέματα αυτά, κυρίως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ».