O πρώην αντιπρόεδρος του Ιράκ, Τάρεκ Αζίζ, καταδικάστηκε σήμερα σε δέκα χρόνια κάθειρξη για την ευθύνη που είχε στη δολοφονία μελών της κουρδικής κοινότητας Φάιλι την εποχή προεδρίας του Σαντάμ Χουσέιν. Μάλιστα, ο Αχμεντ Χουσέιν Χοντεϊρ ήταν πρώην ανώτατος σύμβουλος του Σαντάμ.

Στη διάρκεια του πολέμου με το Ιράν (1980-1988) πολλοί κούρδοι σιίτες της κοινότητας των Φάιλι αναγκάστηκαν δια της βίας να εγκαταλείψουν τη γη τους που κρίθηκε ότι ήταν πολύ κοντά στα σύνορα με τους ιρανούς «εχθρούς». Πολλοί από αυτούς που αρνήθηκαν να φύγουν δολοφονήθηκαν.

Ο ιρακινός πρώην υπουργός Εσωτερικών, Σααντούν Σακέρ και δύο τοπικά ηγετικά στελέχη του κόμματος Μπααθ του Σαντάμ, ο Αζίζ Σάλεχ αλ-Νοχμάν και ο Μοζμπάν Χοντέρ Χάντι καταδικάστηκαν επίσης σε θάνατο για την ίδια υπόθεση των κούρδων σιιτών.

Εκτός από την ποινή του θανάτου που του έχει επιβληθεί πέντε φορές ο Τάρεκ Αζίζ καταδικάστηκε προσφάτως (26 Οκτωβρίου) και σε 15 χρόνια κάθειρξη για βασανισμούς και σε άλλα δέκα χρόνια για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Αντιτιθέμενος με την επιβολή της ποινής του θανάτου ο πρόεδρος του Ιράκ Τζαλάλ Ταλαμπανί δήλωσε επανειλημμένα ότι δεν θα υπογράψει την απόφαση εκτέλεσης του Τάρεκ Αζίζ.