Η νέα υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Λορέτα Λιντς πρόκειται να δώσει εντολή να αρχίσει ομοσπονδιακή έρευνα σχετικά με το εάν η αστυνομία της Βαλτιμόρης εμπλέκεται σε ένα μοτίβο ή μια συστηματική χρήση υπέρμετρης βίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post.

Η Washington Post, η οποία επικαλέστηκε δύο πηγές στις αμερικανικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου, σημείωσε ότι η ανακοίνωση της Λιντς περί της έναρξης σχετικής έρευνας ενδέχεται να γίνει ακόμη και σήμερα Παρασκευή.

Η δήμαρχος της Βαλτιμόρης Στέφανι Ρόλινγκς-Μπλέικ ζήτησε από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ προχθές Τετάρτη να διεξαγάγει έρευνα για τις καταγγελίες εναντίον της αστυνομίας της πόλης ότι διέπραξε παραβιάσεις των ανθρωπίνων και ατομικών δικαιωμάτων μετά τον θάνατο ενός 25χρονου Αφροαμερικανού, του Φρέντι Γκρέι, εξαιτίας του τραυματισμού που υπέστη κατά τη σύλληψή του και ενώ τελούσε υπό αστυνομική κράτηση.

Η Ρόλινγκς-Μπλέικ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η έρευνα που ζήτησε θα εξετάσει τις πρακτικές της αστυνομίας όσον αφορά τους σωματικούς ελέγχους, τις έρευνες σε βάρος υπόπτων στον δρόμο και τον τρόπο που γίνονται οι συλλήψεις, ώστε να εξακριβωθεί εάν παραβιάζουν ή όχι το αμερικανικό Σύνταγμα.

Η Λιντς, η οποία ανέλαβε τα καθήκοντά της την περασμένη εβδομάδα, συναντήθηκε την Τρίτη με την οικογένεια του Γκρέι και αξιωματούχους της Βαλτιμόρης και δεσμεύθηκε να συμβάλει στην αναμόρφωση της αστυνομίας στην πόλη.

Ο επικεφαλής εισαγγελέας της Βαλτιμόρης έχει ασκήσει ποινικές διώξεις—στις κατηγορίες συμπεριλαμβάνεται και αυτή του φόνου, σε μία περίπτωση—εναντίον έξι αστυνομικών που συμμετείχαν στη σύλληψη του Γκρέι την 12η Απριλίου. Ο θάνατος του Γκρέι προκάλεσε εκτεταμένες ταραχές στη Βαλτιμόρη, όπου οι αρχές του Μέριλαντ ανέπτυξαν την Εθνοφρουρά.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχει διεξαγάγει παρόμοιες έρευνες για αστυνομικές διευθύνσεις πόλεων της χώρας στο παρελθόν. Μια έρευνα για τις αστυνομικές πρακτικές στο Φέργκιουσον του Μιζούρι, έπειτα από τον θάνατο ενός άοπλου μαύρου εφήβου από τα πυρά αστυνομικού πέρυσι, συμπέρανε ότι υπήρχε ρατσιστική προκατάληψης στις τάξεις των ανδρών της αστυνομίας.