Σε συλλήψεις προχώρησε το βράδυ της Παρασκευής η αστυνομία της Βαλτιμόρης, όταν διαδηλωτές αψήφησαν την απαγόρευση της κυκλοφορίας και βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τον θάνατο ενός νεαρού μαύρου, ο οποίος τραυματίστηκε μέσα σε βαν της αστυνομίας.

Οι διαδηλωτές είχαν σχηματίσει κλοιό έχοντας απέναντί τους τις δυνάμεις της τάξης παρά την ανακοίνωση της άσκησης δίωξης σε βάρος έξι αστυνομικών που κατηγορούνται μεταξύ άλλων για φόνο ή ανθρωποκτονία εκ αμελείας τέσσερις μεταξύ αυτών.

Οι συλλήψεις έγιναν τη νύχτα, ενώ επικρατούσε ηρεμία στους δρόμους της πόλης η κυκλοφορία ήταν πολύ αραιή καθώς πλησίαζε 10:00 η ώρα το βράδυ, που θα άρχιζε να ισχύει η απαγόρευση της κυκλοφορίας για τέταρτη συνεχή νύχτα.

«Οι αστυνομικοί συνέλαβαν διαδηλωτές που αρνούνταν να εγκαταλείψουν το σημείο μετά την έναρξη ισχύος της απαγόρευσης κυκλοφορίας», ανακοίνωσε η αστυνομία της Βαλτιμόρης μέσω Twitter.

«Η σύλληψή του είναι άδικη. Αυτή είναι η πόλη μου. Αυτή η αστυνομία δεν κατοικεί εδώ, εγώ κατοικώ», δήλωσε ένας διαδηλωτής στο CNN.

Νωρίτερα, οι διαδηλωτές έχοντας απομακρυνθεί από το δημαρχείο ζητούσαν «δικαιοσύνη για τον Φρέντι Γκρέι», τον 25χρονο που υπέκυψε στις 19 Απριλίου στο βαρύ τραύμα του, ένα κάταγμα στη σπονδυλική στήλη, το οποίο προκλήθηκε κατά τη μεταφορά του – χωρίς να φοράει ζώνη ασφαλείας και με δεμένα τα πόδια και τα χέρια – στις 12 Απριλίου, μέσα βαν της αστυνομίας που κινείτο.

Μετά τον θάνατό του, στη Βαλτιμόρη πραγματοποιούνται καθημερινά διαδηλώσεις, οι οποίες τη Δευτέρα μετατράπηκαν σε ταραχές.

Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης σε άλλες αμερικανικές πόλεις αυτή την εβδομάδα. Χθες, αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές στη Νέα Υόρκη ζητούσαν «δικαιοσύνη για τον Φρέντι Γκρέι».

Το τραγικό περιστατικό στη Βαλτιμόρη και διάφορα άλλα που σημάδεψαν πρόσφατα άλλες πόλεις, όπως το Φέργκιουσον, με σειρά θανάτων Αφροαμερικανών στα χέρια της αστυνομίας, αναζωπυρώνουν φυλετικές εντάσεις μεταξύ της κοινότητας των μαύρων και της αστυνομίας. Κυρίως, όταν στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν ασκούνται διώξεις σε βάρος αστυνομικών.