Φωτιά μαίνεται στο γραφείο του δημάρχου της μεγαλύτερης πόλης του Καζακστάν, το Αλμάτι, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε απευθείας στο Instagram ένας μπλόγκερ, και εκεί κοντά ακούγονταν πυροβολισμοί.

Ειδικότερα, το κτίριο του δημαρχείου στο Αλμάτι έχει περικυκλωθεί από διαδηλωτές οι οποίοι φαίνεται ότι κατάφεραν να σπάσουν την περίμετρο ασφαλείας που είχαν στήσει οι δυνάμεις της τάξης παρά τις βομβίδες κρότου-λάμψης που έριχναν αυτές.

Οι εκρήξεις από τις βομβίδες κρότου-λάμψης ακούγονταν σε όλο το κέντρο της πόλης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι διαμαρτυρίες ξέσπασαν στο δυτικό τμήμα της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας την Κυριακή λόγω αυξήσεων στις τιμές καυσίμου και οδήγησαν στην παραίτηση σήμερα, Τετάρτη (5/1) της κυβέρνησης της χώρας.

Παραιτήθηκε η κυβέρνηση του Καζακστάν

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Καζακστάν αποδέχθηκε την παραίτηση της κυβέρνησής του και κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης περιοχές της χώρας, ενώ η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε περισσότερους από 200 διαδηλωτές και ότι σχεδόν 100 αστυνομικοί τραυματίστηκαν στις διαδηλώσεις που έγιναν κατά της αύξησης των τιμών του αερίου, οι οποίες προκάλεσαν αναστάτωση σε αρκετές πόλεις της χώρας αυτής της κεντρικής Ασίας.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 200 διαδηλωτές συνελήφθησαν για «παραβίαση της δημόσιας τάξης» και ότι 95 αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

Οι διαδηλωτές «προχώρησαν σε προκλήσεις», αποκλείοντας δρόμους και την κυκλοφορία, «διαταράσσοντας τη δημόσια τάξη», σημειώνει το υπουργείο Εσωτερικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Νωρίτερα στη διάρκεια της νύχτας που πέρασε, ο πρόεδρος Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγεφ αποδέχθηκε την παραίτηση της κυβέρνησης. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλιχάν Σμαΐλοφ θα αναλάβει προσωρινά καθήκοντα πρωθυπουργού ως τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Επίσης κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ως τις 19 Ιανουαρίου στην περιοχή του Μανγκιστάου, από όπου ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις, και στην περιοχή του Αλμάτι, όπου απαγόρευση κυκλοφορίας θα τεθεί σε ισχύ από τις 23:00 ως τις 07:00 τοπική ώρα.

Λίγες ώρες νωρίτερα ο Τοκάγεφ είχε απευθυνθεί στον πληθυσμό με βίντεό του που μεταδόθηκε στο Facebook, στο οποίο έκανε έκκληση για να επανέλθει η ηρεμία.

«Δεν χρειαζόμαστε την σύγκρουση», είπε, αφότου νωρίτερα είχε προειδοποιήσει τους διαδηλωτές να απόσχουν από οποιαδήποτε «πρόκληση».

❗️Мемлекет басшысы Қасым-Жомарт Тоқаевтың елімізде қалыптасқан жағдайға байланысты мәлімдемесі.❗️Заявление Главы государства Касым-Жомарта Токаева в связи со сложившейся ситуацией в стране.

Posted by AkordaPress on Tuesday, January 4, 2022