Το Ανώτατο Δικαστήριο της Σουηδίας προτίθεται να εξετάσει την προσφυγή του ιδρυτής του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, σχετικά με την ακύρωση του εντάλματος σύλληψης που έχει εκδοθεί εναντίον του και αφορά κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση.

Ο 43χρονος Αυστραλός παραμένει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο από τον Ιούνιο του 2012 ώστε να αποφύγει την έκδοσή του στην Σουηδία, όπου καταζητείται για να ανακριθεί σχετικά με τις κατηγορίες που του προσάπτονται για σεξουαλική επίθεση εναντίον δύο γυναικών το 2010. Ο Ασάνζ αρνείται τις κατηγορίες αυτές.

Οι εισαγγελείς επέμεναν αρχικά στη μεταφορά του Ασάνζ στη Σουηδία για να ανακριθεί εκεί, αλλά σε μια μεταστροφή τους το Μάρτιο συμφώνησαν να τον ανακρίνουν στο Λονδίνο.

Ο Ασάνζ έχει δηλώσει ότι φοβάται πως, αν η Βρετανία τον εκδώσει στην Σουηδία, η Στοκχόλμη θα τον εκδώσει στη συνέχεια στις ΗΠΑ όπου μπορεί να δικαστεί για μια από τις μεγαλύτερες διαρροές απόρρητων πληροφοριών στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ακόμη κι αν η Σουηδία αποσύρει τις κατηγορίες εναντίον του, αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να συλληφθεί από τη βρετανική αστυνομία για παραβίαση των όρων της αποφυλάκισής του με εγγύηση κατά την εξέταση από τα βρετανικά δικαστήρια του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που είχε εκδώσει εναντίον του η Στοκχόλμη.