Την τελευταία του πνοή άφησε χθες, Κυριακή (26/12) σε ηλικία 92 ετών στη Μασαχουσέτη ο βιολόγος, φυσιοδίφης και συγγραφέας Έντουαρντ Ο. Γουίλσον, ο επονομαζόμενος «σύγχρονος Δαρβίνος», όπως ανακοίνωσε το ίδρυμά του.

Μαζί με τον βρετανό φυσιοδίφη Ντέιβιντ Ατένμπορο (David Attenborough), ο Γουίλσον θεωρείται μία από τις σημαντικές παγκόσμιες προσωπικότητες της φυσικής ιστορίας και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Το Half-Earth Project του Εντουαρντ Ο. Γουίλσον προτείνει την προστασία του ημίσεος των εδαφών και των υδάτων του πλανήτη ώστε να υπάρχουν αρκετά διαφοροποιημένα και αλληλοσυνδεόμενα οικοσυστήματα για να ανατραπεί ο ρυθμός της εξαφάνισης των ειδών, που σήμερα εξελίσσεται με πρωτόγνωρο εδώ και 10 εκατομμύρια χρόνια ρυθμό. Τα Ηνωμένα Εθνη έχουν καλέσει τις χώρες να δεσμευθούν για την διατήρηση του 30% των εδαφών και των υδάτων του – διπλασιάζοντας έτσι τις ζώνες που βρίσκονται σήμερα υπό κάποιας μορφής προστασία -μέχρι το 2030, στόχος που είναι γνωστός ως «30 μέχρι το 30» και είναι εν μέρει εμπνευσμένος από τον Έντουαρντ Ο. Γουίλσον.

Γεννήθηκε στη πολιτεία της Αλαμπάμα και η διαδρομή του ως εντομολόγου ξεκίνησε σε ηλικία 10 ετών, όταν περνούσε ώρες στα δάση συλλέγοντας ζωύφια και πεταλούδες, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Συνέχισε επί 70 χρόνια ως επιστήμονας και καθηγητής στο Harvard University. Σε όλη του την καριέρα, ο Γουίλσον ανακάλυψε περισσότερα από 400 είδη μυρμηγκιών. Έχει πει ότι ένα από τα μεγαλύτερά του επιτεύγματα ήταν η μελέτη του τρόπου με τον οποίο τα μυρμήγκια επικοινωνούν μεταξύ τους τον κίνδυνο και τις διαδρομές της τροφής, για παράδειγμα εκκρίνοντας χημικές ουσίες.

Ο Εντουαρντ Ο. Γουίλσον προκάλεσε πολεμική το 1975 όταν εκδόθηκε το βιβλίο του «Sociobiology: the New Synthesis». Τότε, ορισμένοι επιστήμονες τού προσάψαν ότι υποστηρίζει ότι οι ανθρώπινες συμπεριφορές όπως ο αλτρουισμός και η εχθρότητα υπαγορεύονται μάλλον από τα γονίδια, ή από τη «φύση», παρά από τις συνθήκες του περιβάλλοντος και την ανατροφή. Επικριτές του τότε είχαν πει ότι η θεωρία του έχει ίχνη της ευγονικής.

Ζούσε σε κοινότητα συνταξιούχων στις βορειοανατολικές ΗΠΑ και πρόσφατα είχε εκδώσει το τελευταίο της μακράς σειράς των βιβλίων του για την βιοποικιλότητα.