Τέσσερις αστροναύτες που βρίσκονται στην κάψουλα Dragon της SpaceX του Έλον Μασκ από τον Απρίλιο θα πρέπει να χρησιμοποιούν πάνες καθώς μια βλάβη στην τουαλέτα του σκάφους δεν τους επιτρέπει να τη χρησιμοποιήσουν. Το παραπάνω έκανε γνωστό ο Steve Stich, επικεφαλής του προγράμματος για το πλήρωμα της NASA, την περασμένη Παρασκευή.

Σύμφωνα με το CNN, η SpaceX ανακάλυψε για πρώτη φορά ένα πρόβλημα στην τουαλέτα του διαστημικού της σκάφους τον περασμένο μήνα, ενώ επιθεώρησε μια άλλη κάψουλα Dragon. Η εταιρεία διαπίστωσε ότι ένας σωλήνας που χρησιμοποιείται για τη διοχέτευση ούρων σε μια δεξαμενή αποθήκευσης αποκολλήθηκε, προκαλώντας διαρροή των ούρων στο πάτωμα της κάψουλας. Μάλιστα πρόκειται για πρόβλημα που έχει επηρεάσει και τα τρία διαστημόπλοια που λειτουργεί η εταιρεία.

Άγνωστο πόσο θα μείνουν στην κάψουλα με μη λειτουργική τουαλέτα

Η NASA δεν είπε πόσο καιρό θα πρέπει να βρίσκονται οι τέσσερις αστροναύτες – ο Shane Kimbrough και η Megan McArthur της NASA, ο Γάλλος αστροναύτης Thomas Pesquet της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας και ο Akihiko Hoshide από την Ιαπωνία – στην κάψουλα του Crew Dragon με μη λειτουργική τουαλέτα.

Μέχρι στιγμής, μόνο δύο διαστημικά σκάφη Crew Dragon έχουν επιστρέψει από τον ISS με άτομα επί του σκάφους και το πρώτο από αυτά τα ταξίδια κράτησε 19 ώρες, ενώ το δεύτερο μόνο έξι.

Το πρόβλημα με την τουαλέτα του Dragon εντοπίστηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της αποστολής Inspiration4 του SpaceX τον Σεπτέμβριο, όπου τέσσερα άτομα πραγματοποίησαν την πρώτη τουριστική αποστολή στο διάστημα, όπου βρίσκονταν σε τροχιά επί τρεις ημέρες.