Επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν, έστειλαν 41 βουλευτές του Κογκρέσου οι οποίοι διαφωνούν με των πώληση των μαχητικών F-16 στην Τουρκία αλλά και δεκάδων κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά αεροσκάφη.

Η επιστολή συντάχθηκε μετά από πρωτοβουλία του Κρις Πάππα, του Γκας Μπιλιράκη και της Κάρολιν Μαλόνεϊ.

«Τον Οκτώβριο αναφέρθηκε ότι η Τουρκία ζήτησε να αγοράσει “40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Lockheed Martin και σχεδόν 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά αεροσκάφη της”. Στις 17 Οκτωβρίου, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είπε στους δημοσιογράφους ότι Οι Ηνωμένες Πολιτείες “έχουν προτείνει την πώληση μιας παρτίδας μαχητικών αεροσκαφών F-16”, αλλά η αναφερόμενη πώληση δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

Ο Άντονι Μπλίνκεν

Σημειώσαμε ότι το Υπουργείο σας αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το LOR, επικαλούμενο την πολιτική του να μην σχολιάζει πριν ειδοποιηθεί το Κογκρέσο. Πιστεύουμε ότι η ευρεία αναφορά για το αίτημα της Τουρκίας, καθώς και οι δηλώσεις του ίδιου του Προέδρου Ερντογάν, μας παρέχουν επαρκή βάση για να δηλώσουμε την αντίθεσή μας σε αυτή την πιθανή πώληση», αναφέρουν οι βουλευτές στην επιστολή προς τον Μπλίνκεν.

Μεταξύ άλλων οι 41 βουλευτές αναφέρουν: «Μοιραζόμαστε τον στόχο σας για μια Τουρκία που έχει τις ρίζες της στη Δύση, αλλά δεν θα επιτύχουμε αυτόν τον στόχο εάν η κυβέρνηση Ερντογάν ξεφύγει από την ευθύνη για παραβίαση του νόμου των ΗΠΑ και των προτύπων της συμμαχίας του ΝΑΤΟ».