Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει αύριο για να εξετάσει τη σύρραξη στην ανατολική Ουκρανία, όπου επικρατεί σχετική ηρεμία, όπως γνωστοποίησαν σήμερα διπλωμάτες.

Τρία ανώτερα στελέχη του ΟΗΕ θα ενημερώσουν για την κατάσταση η οποία επικρατεί τους πρεσβευτές των 15 χωρών μελών του ΣΑ του ΟΗΕ. Πρόκειται για τον βοηθό γενικό γραμματέα αρμόδιο για πολιτικά θέματα Τζέφρι Φέλτμαν, τον αρμόδιο για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ιβάν Σιμόνοβιτς και τον διευθυντή των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του οργανισμού Τζον Γκινγκ.

Επί του πεδίου, η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μοιάζει γενικά να τηρείται και η απόσυρση των βαρέων όπλων, η οποία προβλεπόταν από τη συμφωνία του Μινσκ, η οποία συνήφθη ανάμεσα στην Ουκρανία, τη Ρωσία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, έχει αρχίσει.

Μολαταύτα οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Γερμανίας απείλησαν προχθές Τρίτη τη Ρωσία ότι θα υπάρξει μια «σθεναρή αντίδραση», συμπεριλαμβανομένης της επιβολής νέων κυρώσεων, σε περίπτωση «μείζονος παραβίασης» της εκεχειρίας.

Η σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας αποφασίστηκε κατόπιν αιτήματος της Λιθουανίας. Από το ξέσπασμα της κρίσης στην Ουκρανία, πριν από περίπου έναν χρόνο, το Συμβούλιο έχει συνεδριάσει περίπου 30 φορές για το ζήτημα αυτό, αν και στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν έχει υπάρξει κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα, λόγω της διένεξης ανάμεσα στις δυτικές χώρες και τη Ρωσία, κράτος-μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ με δικαίωμα βέτο.

Η σύρραξη στην ανατολική Ουκρανία ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις της Ουκρανίας και τους φιλορώσους αυτονομιστές έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 6.000 ανθρώπους αφότου ξέσπασε τον Απρίλιο του 2014, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του ΟΗΕ.