Κρυμμένη πίσω από υψηλούς τοίχους, μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα και την κίνηση της Ρώμης, η Villa Albani φυλάει προσεκτικά ορισμένα από τα πιο εντυπωσιακά αγάλματα της ρωμαϊκής και ελληνιστικής περιόδου και άλλα έργα τέχνης.

Ακόμη και πολλοί Ρωμαίοι δεν έχουν ιδέα για την ύπαρξη της βίλας του 18ου αιώνα, που θεωρείται από τους τουριστικούς οδηγούς ένα από τα μεγαλύτερα… μυστικά της «Αιώνιας Πόλης». Ελάχιστοι και εκλεκτοί επισκέπτες αποκτούν άδεια εισόδου στο εσωτερικό της και μπορούν να θαυμάσουν τα εντυπωσιακά σιντριβάνια, τις γραμμές των δέντρων, τα αγάλματα και πολλά άλλα.

Ωστόσο, τώρα, τα μέλη της οικογένειας Τορλόνια – οι ευγενείς ιδιοκτήτες της βίλας – που περηφανεύονται πως κατέχουν τη μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή κλασικής τέχνης, εκδίδουν ένα βιβλίο με περίπου 300 φωτογραφίες από τη Villa Albani μαζί με έναν ακαδημαϊκό οδηγό προκειμένου να εξηγείται στον αναγνώστη η προέλευση του κάθε έργου τέχνης που παρατηρεί.

«Αυτή η προσπάθεια είναι ένα βήμα από την οικογένεια Τορλόνια ώστε να εμπλουτίσει τις διαθέσιμες πληροφορίες γι’ αυτούς τους θησαυρούς», ανέφερε ο Σαλβατόρε Σέτις, ιστορικός τέχνης ο οποίος εργάστηκε πάνω στο πρότζεκτ της έκδοσης του βιβλίου και του οδηγού. Εκεί περιγράφεται πως η Villa Albani χτίστηκε στα μέσα του 18ου αιώνα από τον Καρδινάλιο Αλεσάντρο Αλμπάνι προκειμένου να φιλοξενήσει την τεράστια συλλογή του από αρχαία αντικείμενα, τα οποία, μάλιστα, μόλις είχαν έρθει στο φως εκείνη την εποχή έπειτα από ανασκαφές στη Ρώμη.

Μετά το θάνατο του Αλμπάνι το 1779, η βίλα πωλήθηκε και το 1866 αγοράστηκε από την οικογένεια Τορλόνια, που τότε ήταν οι τραπεζίτες του Βατικανού. Ορισμένα μέλη της οικογένειας ζουν πλέον σε άλλες περιοχές προκειμένου στη βίλα να υπάρχει χώρος μόνος για τη συλλογή τέχνης.

Πέρυσι οι Τορλόνια συμφώνησαν να γίνει μια έκθεση στα Μουσεία του Καπιτωλίου στη Ρώμη που θα περιείχε περί τα 100 αγάλματα και άλλα αντικείμενα τα οποία αποτελούσαν μέρος μιας συλλογής 623 κομματιών που φυλασσόταν σε μια αποθήκη στις όχθες του Τίβερη για δεκαετίες, έπειτα από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η συλλογή τους στη Villa Albani περιέχει 1.100 αντικείμενα τα οποία παρουσιάζονται και με τον τρόπο που τα είχε τοποθετήσει αρχικά ο Καρδινάλιος Αλμπάνι τρεις αιώνες πριν.

Ο Αλεσάντρο Πόμα Μουριάλντο, μέλος της οικογένειας, ανέφερε πως ο αριθμός των επισκεπτών είναι περιορισμένος καθώς έτσι συμβάλλουν στη διατήρηση των πολύτιμων αντικειμένων. «Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να βάλουμε εκδοτήριο για εισιτήρια», τόνισε και συμπλήρωσε: «το να διατηρείται κι αυτό το μυστήριο, να το κρατάμε κάπως μυστικό ή λιγότερο γνωστό είναι κι αυτό κάτι όμορφο».