Τίποτα δεν θα είναι ποτέ ξανά το ίδιο για τη μητέρα της Σοφία Σαπέγκα. Η κόρη της βρισκόταν στην πτήση 4978 της Ryanair από την Αθήνα με προορισμό το Βίλνιους, όταν το αεροσκάφος εξαναγκάστηκε σε προσγείωση στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας.

Η Σοφία και ο σύντροφός της, ο δημοσιογράφος Ρομάν Προτάσεβιτς, συνελήφθησαν κατά την άφιξή τους στο Μινσκ.

«Είμαστε σε τέτοια κατάσταση που δεν πιστεύουμε καν ότι αυτό συμβαίνει σε εμάς, στην κόρη μας», δηλώνει στο BBC η μητέρα της Anna Dudich, προσπαθώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά της.

Η τελευταία φορά που είχε επικοινωνία με την κόρη της ήταν μέσω ενός γραπτού μηνύματος που έλαβε με τη μία και μοναδική λέξη: «Μαμά». Στη συνέχεια το τηλέφωνό της έχασε το σήμα του.

«Είμαι έτοιμη να ικετεύσω τον οποιονδήποτε για βοήθεια ώστε η ζωή του παιδιού μου να μην καταστραφεί», λέει.

Όταν συνάντησε τη δημοσιογράφο του BBC, είχε μόλις παραδώσει ένα δέμα με ρούχα, φαγητό και προϊόντα περιποίησης – τα βιβλία δεν επιτρέπονται – στη φυλακή της KGB όπου η 23χρονη Σαπέγκα θα παραμείνει προφυλακισμένη για δύο μήνες.

Οι επισκέψεις από συγγενείς δεν επιτρέπονται, έτσι η μητέρα έχει δει την κόρη της μόνο σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε και στο οποίο ομολογεί ότι δημοσιοποίησε τα προσωπικά δεδομένα μελών των λευκορωσικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου.

Η εικόνα της κόρης της στο βίντεο την αναστάτωσε και η ίδια δηλώνει σίγουρη πως η ομολογία της έγινε υπό απειλή.

Σύμφωνα με τη μητέρα, η Σαπέγκα, η οποία γεννήθηκε στη Ρωσία, δεν είναι ακτιβίστρια και δεν συμμετείχε καν στις περσινές διαδηλώσεις για τις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές. Έφυγε για το Βίλνιους της Λιθουανίας τον Αύγουστο. Πιστεύει πως η κόρη της συνελήφθη μόνο εξαιτίας της σχέσης της με τον Ρομάν Προτάσεβιτς, με τον οποίο άρχισε να έχει σχέση πριν από έξι μήνες.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί η κόρη μου συνελήφθη», λέει και συμπληρώνει: «Απλώς ζει τη ζωή της όπως μια φυσιολογική νεαρή γυναίκα: σπουδάζει, διασκεδάζει, ερωτεύεται. Κανείς δεν το έχει απαγορεύσει αυτό. Ή μήπως το έχουν κάνει; Δεν μπορώ να το συλλάβω αυτό που συμβαίνει».