Την «σθεναρή και απόλυτη αντίθεσή τους» στη θανατική ποινή «σε κάθε περίπτωση» εξέφρασαν με κοινή τους ανακοίνωση η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης και κάλεσαν για άλλη μια φορά «να καταργηθεί» η εσχάτη των ποινών.

Σε ανακοίνωσή τους εξ ονόματος της Ε.Ε. και του ΣτΕ, η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάθριν Άστον και ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Τόρμπγερν Γιάγκλαντ εκφράζουν την «έντονη ανησυχία τους για τις υπαναχωρήσεις σε ορισμένες χώρες», «τις πρόσφατες μαζικές δίκες που οδήγησαν σε μαζική επιβολή της εσχάτης των ποινών» ή την «επανάληψη» των εκτελέσεων σε κάποιες χώρες όπως η Λευκορωσία.

Στα κράτη μέλη της Ε.Ε. και του ΣτΕ δεν έχει γίνει καμιά εκτέλεση τα τελευταία 17 χρόνια, τονίζουν οι Άστον και Γιάγκλαντ και προσθέτουν πως υπέβαλαν από κοινού ένα Ψήφισμα προς έγκριση, στην 69η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που θα γίνει τον Δεκέμβριο του 2014, για την επιβολή ενός μορατόριουμ στην επιβολή της θανατικής ποινής παγκοσμίως.

Με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια και ευρωπαϊκή «Ημέρα κατά της Θανατικής Ποινής», οι Γιάγκλαντ και Αστον στην κοινή τους ανακοίνωση χαιρετίζουν το γεγονός ότι, όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν πλέον επικυρώσει τα Πρωτόκολλα 6 και 13 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και παροτρύνουν όλα τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη που δεν το έχουν ακόμη πράξει να υπογράψουν και επικυρώσουν αυτά τα Πρωτόκολλα, τα οποία στόχο έχουν την κατάργηση της θανατικής ποινής.