Μία οργάνωση που συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος, η οποία είχε απαγάγει την Κυριακή έναν Γάλλο πολίτη στην Αλγερία, δημοσίευσε σήμερα ένα βίντεο με τίτλο «Αιματηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση της Γαλλίας» όπου καταγράφεται ο αποκεφαλισμός του.

Η οργάνωση αυτή, Τζουντ αλ Χαλίφα «Στρατιώτες του Χαλιφάτου», είχε απειλήσει τη Δευτέρα ότι θα εκτελέσει τον 55χρονο ορειβάτη Ερβέ Γκουρντέλ, εάν η Γαλλία δεν τερμάτιζε «σε διάστημα 24 ωρών» τις αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ, ένα τελεσίγραφο που απέρριψε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Οι μαχητές του χαλιφάτου στο βίντεο ορκίζονται την πίστη τους στον Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, τον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία και εξηγούν ότι σκοτώνουν τον όμηρο ως απάντηση στις δηλώσεις του Γάλλου πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς, ο οποίος είχε ξεκαθαρίσει στην εθνοσυνέλευση ότι «δε θα έχει καμία συζήτηση και δε θα κάνει καμία διαπραγμάτευση με τους απαγωγείς».

Τo βίντεο, το οποίο αναρτήθηκε σε ιστοτόπους τζιχαντιστών, ξεκινά με πλάνα στα οποία απεικονίζεται ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στη συνέντευξη Τύπου στην οποία ανακοίνωσε τη συμμετοχή της Γαλλίας στην εκστρατεία αεροπορικών βομβαρδισμών εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ.

Στη συνέχεια εμφανίζεται ο όμηρος, που έχει πέσει στα γόνατα και έχει τα χέρια του δεμένα πίσω στην πλάτη, ενώ τον περιστοιχίζουν 4 άνδρες οπλισμένοι και με τα πρόσωπα καλυμμένα.

Έπειτα ο ένας από αυτούς τους άνδρες διαβάζει ένα μήνυμα στο οποίο καταγγέλλει την επέμβαση των «εγκληματιών σταυροφόρων από τη Γαλλία» εναντίον των μουσουλμάνων στην Αλγερία, το Μαλί και κυρίως στο Ιράκ.

Μετά την ανάγνωση του μηνύματος στα αραβικά, οι απαγωγείς ρίχνουν τον όμηρο στο έδαφος και τον αποκεφαλίζουν.

Η Αλγερία είχε αναπτύξει τις δύο τελευταίες ημέρες περίπου 1500 στρατιώτες στην Καβυλία προσπαθώντας να εντοπίσει τον Ερβέ Γκουρντέλ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ επιβεβαίωσε τον θάνατο του  Γκουρντέλ

«Ο συμπατριώτης μας δολοφονήθηκε» είπε ο Ολάντ σε δημοσιογράφους πριν από την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ο ίδιος χαρακτήρισε τον αποκεφαλισμό του Γάλλου ομήρου πράξη «άνανδρη» και «απεχθή», ενώ υπογράμμισε την «αποφασιστικότητά» του στη μάχη εναντίον αυτής της οργάνωσης.

Ο Γάλλος όμηρος, ο Ερβέ Γκουρντέλ, «δολοφονήθηκε με τρόπο άνανδρο, σκληρό, επαίσχυντο» τόνισε ο επικεφαλής του γαλλικού Κράτους και πρόσθεσε ότι οι επιδρομές που εξαπολύει το Ισλαμικό Κράτος εναντίον των τζιχαντιστών στο Ιράκ θα συνεχιστούν «για όσο καιρό χρειαστεί».

Με πρόσωπο σοβαρό, ο Φρανσουά Ολάντ κατήγγειλε «ένα ειδεχθές έγκλημα οι αυτουργοί του οποίου θα τιμωρηθούν».

«Η αποφασιστικότητά μου είναι απόλυτη και αυτή η επίθεση δε μπορεί παρά να την ενισχύσει» συνέχισε, αναφερόμενος στην στρατιωτική επέμβαση της Γαλλίας στο Ιράκ.

«Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε εναντίον της τρομοκρατίας, παντού και κυρίως εναντίον της οργάνωσης που ονομάζεται Ντάες (σ.σ. το ακρωνύμιο στα αραβικά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος) που σπέρνει τον θάνατο στο Ιράκ και τη Συρία».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας θα συγκαλέσει αύριο ένα Συμβούλιο Άμυνας στα Ηλύσια.

Νωρίτερα σήμερα, πριν από τη δημοσίευση του βίντεο με την εκτέλεση του Γάλλου ομήρου, και ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς είχε επιβεβαιώσει ενώπιον της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης ότι η Γαλλία θα συνεχίσει τα αεροπορικά πλήγματα στο Ιράκ ωσότου ο ιρακινός στρατός ανακτήσει τον έλεγχο της κατάστασης στο μέτωπο έναντι του Ισλαμικού Κράτους.