Η πιθανότητα συμμετοχής της Γαλλίας στις αεροπορικές επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία «βρίσκεται στο τραπέζι», δήλωσε σήμερα γάλλος ο υπουργός Αμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ συγκαλεί το Συμβούλιο Αμυνας στο Μέγαρο των Ηλυσίων σήμερα, μία ημέρα αφού η Γαλλική Εθνοσυνέλευση έδωσε την υποστήριξή της στην «γαλλική στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ» και υπό το σοκ που έχει προκαλέσει ο αποκεφαλισμός του Ερβέ Γκουρντέλ από τζιχαντιστές στην Αλγερία.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο συμμετοχής των γαλλικών δυνάμεων στις επιχειρήσεις και στη Συρία, ο γάλλος υπουργός Αμυνας απάντησε : «Το θέμα βρίσκεται στο τραπέζι».

Η Γαλλία συμμετέχει στην αεροπορική επιχείρηση κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ στο πλαίσιο του αιτήματος για βοήθεια που απηύθυνε η κυβέρνηση της Βαγδάτης και μέχρι στιγμής δεν έχει συμμετάσχει στις επιχειρήσεις στη Συρία.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς δήλωσε πρόσφατα ότι δεν υπάρχει νομικό εμπόδιο στην επέκταση του πεδίου δράσης των γαλλικών αεροπορικών δυνάμεων στη Συρία.