Η ρωσική Επιτροπή Ερευνας κατηγορεί τον υπουργό Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσέν Αβάκοφ και τον κυβερνήτη του Ντνιπροπετρόφσκ Ιχορ Κολομόισκι για τη διάπραξη εγκληματικών πράξεων κατά την επιχείρηση του ουκρανικού στρατού στο ανατολικό τμήμα της χώρας «με στόχο τους φόνους πολιτών εκ προθέσεως».

«Ο υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ, ενεργώντας σε συνεργασία με τον κυβερνήτη της ουκρανικής περιοχής Ντνιπροπετρόφσκ Ιγκορ Κολομόισκι και ανώτατους αξιωματούχους του υπουργείου Αμυνας οργάνωσε και διηύθυνε από τις 12 Απριλίου 2014 στρατιωτική επιχείρηση με στόχο τον εκ προθέσεως φόνο πολιτών», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής Ερευνας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι δύο ουκρανοί αξιωματούχοι κατηγορούνται επίσης για την «οργάνωση δολοφονιών, την προσφυγή σε εκτός νόμου μέσα και μεθόδους πολέμου, σε απαγωγές και παρεμπόδιση του έργου των δημοσιογράφων».

Η Επιτροπή σημειώνει «τον θάνατο περισσότερων των 100 πολιτών, ανάμεσά τους και ρώσοι πολίτες κατά την άσκηση των επαγγελματικών καθηκόντων τους (αναφερόμενη στους δύο δημοσιογράφους της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης που σκοτώθηκαν κατά τον βομβαρδισμό του Λουχάνσκ) , καθώς και την απομάκρυνση «50.000 πολιτών από τα σπίτια τους» εξαιτίας των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Η ρωσική Επιτροπή Ερευνας ανακοινώνει επίσης ότι θα ζητήσει την απαγγελία κατηγοριών κατά των ουκρανών αξιωματούχων και την έκδοση διεθνών ενταλμάτων σύλληψης.

Το θέμα το ρώσων δημοσιογράφων έθεσε κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνομιλίας ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στον ουκρανό ομόλογό του Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος και τον διαβεβαίωσε ότι θα διεξαχθεί έρευνα και ότι θα ληφθούν μέτρα προστασίας των δημοσιογράφων.