Η Νορβηγία σκοπεύει να απαγορεύσει την επαιτεία σε δημόσιους χώρους, όπως προβλέπεται σε ένα νομοσχέδιο το οποίο συζητείται σήμερα στο κοινοβούλιο, ένα αμφιλεγόμενο μέτρο το οποίο θα πλήξει κυρίως τους Ρομά.

Το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε από τη δεξιά κυβέρνηση προβλέπει να δίνεται η άδεια στις δημοτικές αρχές να απαγορεύουν τοπικά την επαιτεία από το καλοκαίρι του 2014, προτού επιβληθεί σχετική απαγόρευση σε εθνικό επίπεδο από το 2015. Εκτός απροόπτου είναι βέβαιο ότι θα υιοθετηθεί.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Άντερς Άνουντσεν, που προέρχεται από το Κόμμα της Προόδου (FrP), ένα δεξιό λαϊκιστικό κόμμα που είναι κατά της μετανάστευσης, ανέφερε ότι υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ της επαιτείας και της εγκληματικότητας, κυρίως των κλοπών.

Σύμφωνα με τις αρχές στο Όσλο σημειώνονται τόσες κλοπές πορτοφολιών όσες στο Βερολίνο που έχει επταπλάσιους κατοίκους.

Η επαιτεία στις πόλεις που θα απαγορευθεί θα τιμωρείται με πρόστιμο και ποινή φυλάκισης ως τρεις μήνες.

Το μέτρο αναμένεται να πλήξει κυρίως τους Ρομά. Από τους 194 επαίτες που καταμετρήθηκαν το 2012 στο Όσλο μόνο οι επτά ήταν Νορβηγοί. «Οι υπόλοιποι ήταν κυρίως ρουμάνοι υπήκοοι» Ρομά, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, που διευκρίνισε ότι σχεδόν όλοι οι 69 Ρουμάνοι που ελέγχθηκαν είχαν ποινικό μητρώο στη Νορβηγία.

Εκφράζοντας τη σοσιαλιστική αριστερά ο Μπάαρντ Βέγκαρ Σόλγελ άφησε να εννοηθεί ότι η απαγόρευση της επαιτείας έχει στόχο να αποτρέψει τους Ρομά από το να έρθουν στη χώρα.

«Πώς να πιστέψουμε ότι, σε 200 χρόνια, αυτό δεν θα μετατραπεί σε μια προσπάθεια να απαγορευθεί η είσοδος των Ρομά στο βασίλειο;», κατήγγειλε ο Σόλγελ, κάνοντας μια αναφορά σε ένα άρθρο του συντάγματος της χώρας, που πλέον έχει καταργηθεί και θεωρείται επονείδιστο, που πριν 200 χρόνια απαγόρευε την είσοδο των Εβραίων στη χώρα.

Η απαγόρευση, την οποία υποστηρίζει η πλειονότητα των Νορβηγών, κινδυνεύει να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό, επισημαίνουν από την πλευρά του κάποιες οργανώσεις.

Όσοι καταφεύγουν στην επαιτεία «θα αναγκαστούν να στραφούν περισσότερο στα εγκλήματα», εκτίμησε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο TV2 ο πρόεδρος μιας οργάνωσης τοξικομανών, ο Αρίλντ Κνούτσεν.

Με το νομοσχέδιο αυτό η Νορβηγία επαναφέρει μια απαγόρευση που ίσχυε ως το 2005. Και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Βρετανία και η Δανία, απαγορεύουν σε εθνικό επίπεδο την επαιτεία σε δημόσιους χώρους.

Το νομοσχέδιο, που αναμένεται να υιοθετηθεί σήμερα σε πρώτη ανάγνωση και να εγκριθεί οριστικά μέσα στην εβδομάδα αυτή, είναι βέβαιο ότι θα περάσει από το κοινοβούλιο καθώς η κυβέρνηση μειοψηφίας των συντηρητικών και των λαϊκιστών έχει κερδίσει για το θέμα την υποστήριξη του κεντρώου κόμματος.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.