H Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει τη διεξαγωγή «ελεύθερων, δίκαιων και διαφανών» εκλογών στην Ουκρανία, ανέφερε σήμερα η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Κάθριν Άστον εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι οι «επιτυχημένες εκλογές» θα αποτελέσουν ένα «τεράστιο βήμα» για τον κατευνασμό των εντάσεων στην χώρα αυτή.

«Επαναλαμβάνουμε την πλέον σθεναρή υποστήριξή μας στη διεξαγωγή μιας εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη προέδρου, την 25η Μαΐου στην Ουκρανία, που να είναι ελεύθερη, δίκαιη και διαφανής» επιβεβαίωσε η Άστον εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια ανακοίνωσή της.

Αυτές οι εκλογές θα επιτρέψουν στους Ουκρανούς «να επιλέξουν το δικό τους μέλλον με τρόπο ειρηνικό και δημοκρατικό» προσέθεσε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας (ΚΕΠΠΑ).

«Οι επιτυχημένες εκλογές θα αποτελέσουν ένα σημαντικό βήμα για την αποκλιμάκωση των εντάσεων και την αποκατάσταση της ασφάλειας και της πολιτικής σταθερότητας», εκτίμησε η ίδια.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ αναμένεται να αξιολογήσουν το βράδυ της Τρίτης τις συνθήκες της διεξαγωγής των εκλογών στην άτυπή σύνοδό τους, σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.

Εάν η διεξαγωγή της διαδικασίας τεθεί σε κίνδυνο από τους Ουκρανούς αυτονομιστές, οι 28 ηγέτες θα μπορούσαν να αποφασίσουν να συγκαλέσουν μια σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών με στόχο την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.

«Οι Ουκρανοί ψηφοφόροι πρέπει να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα χωρίς προσκόμματα», επέμεινε η Άστον.

Ζήτησε επίσης οι ουκρανικές αρχές να επιτρέψουν «να οργανωθούν εκλογές σε ολόκληρη την χώρα, ανεμπόδιστα».

Η ίδια απηύθυνε έκκληση οι Ουκρανοί και οι διεθνείς παρατηρητές να μπορέσουν «να ασκήσουν πλήρως τα καθήκοντά τους».