Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία διαγνώσθηκαν 34.283 νέα κρούσματα κορονοϊου και 753 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, με το σύστημα υγείας να βρίσκεται σύμφωνα με τους γιατρούς στα όρια της κατάρρευση.

Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 234.000 διαγνωστικά τεστ, ενώ χθες τα περιστατικά ήταν 32.191, με 731 νεκρούς. Σε σχέση με τη χθεσινή ημέρα, εισήχθησαν άλλοι 58 ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας και 430 στους νοσοκομειακούς θαλάμους.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, σε 17 περιφέρειες επί συνόλου 20, οι ασθενείς με κορονοϊό έχουν μεταφερθεί στο 42%, συνολικά, των κλινών των μονάδων εντατικής θεραπείας. Το «όριο επιφυλακής» έχει οριστεί, από τις ιταλικές αρχές, στο 30%.

Το ΑΠΕ – ΜΠΕ αναφέρει ότι οι οικογενειακοί γιατροί και οι παιδίατροι καταγγέλλουν ότι «εκτός από τα νοσοκομεία και τα επείγοντα περιστατικά, βρίσκεται στο όριο της κατάρρευσης και το δίκτυο γιατρών άμεσης φροντίδας των πολιτών του εθνικού συστήματος υγείας». «Πολλοί συνάδελφοι έχουν κολλήσει κορονοϊό, και οι βάρδιές μας, πλέον, είναι εξοντωτικές», λένε οι Iταλοί γιατροί.

Γαλλία: Πάνω από 400 οι νεκροί τις τελευταίες 24 ώρες

Περισσότεροι από 400 ασθενείς με Covid-19 υπέκυψαν στην νόσο τις τελευταίες 24 ώρες στη Γαλλία, αλλά ο αριθμός όσων νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας συνέχισε να σημειώνει ελαφρά πτώση για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα.

Σύμφωνα με τις γαλλικές υπηρεσίες δημόσιας υγείας 427 θάνατοι καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες σε νοσοκομεία, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των θανάτων που συνδέονται με τον κορονοϊό σε 46.700 από την έναρξη της επιδημίας.

Ωστόσο, οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ μειώνονται, ακόμα κι αν τα νοσοκομεία συνεχίζουν να υφίστανται μεγάλη πίεση: 4.759 ασθενείς με Covid-19 βρίσκονται σε ΜΕΘ , συμπεριλαμβανομένων 361 νέων εισαγωγών σε 24 ώρες. Χθες ήταν 4.838 και 4.919 τη Δευτέρα.

Επιπλέον, 32.811 ασθενείς με Covid-19 εισήχθησαν σήμερα στο νοσοκομείο (ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα της κατάστασής τους), έναντι του αριθμού ρεκόρ των 33.500 την προηγούμενη ημέρα, ένα επίπεδο που είχε να καταγραφεί από το πρώτο κύμα της πανδημίας, την άνοιξη.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα αν θα υπάρξει και σε τι βαθμό χαλάρωση των μέτρων.

Η Πορτογαλία ετοιμάζεται να παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Η Πορτογαλία μετά βίας καταφέρνει να αναχαιτίσει το δεύτερο κύμα της επιδημίας του νέου κορονοϊού, παραδέχθηκε σήμερα η κυβέρνηση, που ετοιμάζεται να παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τους υγειονομικούς περιορισμούς για δύο επιπλέον εβδομάδες.

«Προβλέπουμε πως τις δύο ή τρεις επόμενες εβδομάδες το δεύτερο κύμα της ασθένειας θα παραμείνει υψηλό και πηγή σοβαρής ανησυχίας», δήλωσε η υπουργός Υγείας Μάρτα Τεμίντο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι πορτογαλικές αρχές ετοιμάζονται να παρατείνουν πέραν την επόμενης Δευτέρας την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που τέθηκε σε ισχύ την περασμένη εβδομάδα στις πλέον πληγείσες περιοχές της χώρας και η οποία συνοδεύεται από μια απαγόρευση της κυκλοφορίας τη νύχτα και τα Σαββατοκύριακα.

Αυστρία: Θλιβερό ρεκόρ θανάτων

Ένα θλιβερό “ρεκόρ” καταγράφεται σήμερα στην Αυστρία, καθώς, για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα, ο αριθμός των θανάτων από τις συνέπειες μιας μόλυνσης Covid-19 μέσα σε 24 ώρες, ξεπέρασε τους 100, φθάνοντας τους 109 από χθες έως σήμερα.

Μέσα σε μια εβδομάδα, προστέθηκαν 490 θάνατοι — κατά μέσο όρο 70 θάνατοι από Covid-19 κάθε ημέρα — με το σύνολο τους να ανέρχεται ήδη σε 2.054, ενώ σήμερα αναφέρθηκαν 7.091 νέες λοιμώξεις μέσα στο τελευταίο εικοσιτετράωρο.

Από τα τελευταία διενεργηθέντα 33.128 τεστ, το ποσοστό των θετικών ήταν 21%, ενώ, κατά μέσο όρο, την προηγούμενη εβδομάδα προσθέτονταν 7.044 νέες λοιμώξεις κάθε ημέρα.

Συνολικά, την τελευταία εβδομάδα αναφέρθηκαν σχεδόν 50.000 νέες περιπτώσεις, και η επταήμερη επίπτωση ανά 100.000 κατοίκους, ήταν σήμερα, 554.

Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία των υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας. 682 ασθενείς με Covid-19 (24 περισσότερα από χθες Τρίτη) νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με τον αριθμό αυτό να έχει αυξηθεί κατά 146 μέσα σε μία εβδομάδα, κάτι που αντιστοιχεί σε ποσοστό αύξησης 27%.