Το συνδικάτο των μεταλλωρύχων της Νότιας Αφρικής Amcu, που πραγματοποιεί απεργία στα κεντρικά ορυχεία πλατίνας της χώρας από τα τέλη Ιανουαρίου, κινητοποίησε πολλές χιλιάδες απεργούς κοντά στο ορυχείο Μαρικάνα για να αρνηθούν την έκκληση να ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες που απηύθυνε η βρετανική εταιρεία Lonmin, που διαχειρίζεται το ορυχείο αυτό.

Ο πρόεδρος του Amcu Τζόζεφ Ματουντζούα ζήτησε από τους εργαζόμενους που είχαν συγκεντρωθεί σε ένα στάδιο κοντά στο ορυχείο να παραμείνουν ενωμένοι και δυνατοί μπροστά στις προσπάθειες των τριών μεγαλύτερων εταιρειών εξόρυξης πλατίνας, περιλαμβανομένης και της Lonmin, να τους αναγκάσουν να τερματίσουν τις κινητοποιήσεις τους, που διαρκούν 16 εβδομάδες.

«Ας παραμείνουμε δυνατοί. Ναι, είναι δύσκολο, αλλά ας κρατήσουμε ο ένας τον άλλο από το χέρι και ας παραμείνουμε δυνατοί. Εμπρός!», είπε ο Ματουντζούα στους χιλιάδες απεργούς.

Το Amcu ζητεί από την έναρξη της απεργίας έναν βασικό μισθό 12.500 ραντ (860 ευρώ) μηνιαίως, χωρίς τα μπόνους. Χωρίς να μετακινηθεί όσον αφορά το βασικό μισθό, το συνδικάτο είχε αποδεχθεί η μισθολογική αυτή αύξηση να γίνει σε περίοδο τεσσάρων ετών, το οποίο, σύμφωνα με τους διευθυντές, θα ανταποκρινόταν σε αύξηση 30% το έτος.
Οι τρεις εταιρείες που πλήττονται από την απεργία, η Anglo American Platinum (Amplats), η Impala Platinum (Implats) και η Lonmin πρότειναν να καταλήξουν σε ένα ελάχιστο ποσό για τους εργαζόμενους στις στοές, μπόνους κατοικίας, συμπεριλαμβανομένης της πληρωμής των αδειών, ύψους 12.500 ραντ μηνιαίως ως τον Ιούλιο του 2017.
«Θα απεργούμε έως ότου λάβουμε βασικό μισθό 12.500» ραντ, υπογράμμισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αντίλ Σοβέντι, εκπρόσωπος του Amcu στο ορυχείο της Lonmin. «Η εταιρεία δεν μιλά την ίδια γλώσσα με εμάς: εμείς λέμε τα 12.500 είναι ο βασικός μισθός, την ώρα που η εταιρεία μάς απαντά 12.500 συνολικό κόστος για την εταιρεία».

Η αστυνομία της Νότιας Αφρικής είχε παραταχθεί μαζικά έξω από το στάδιο, επισήμως για να προστατεύσει τους μεταλλωρύχους αυτούς που επιθυμούσαν να επιστρέψουν στην εργασία τους. Η εταιρεία Lonmin έχει ανοίξει και πάλι τα ορυχεία της, εκτιμώντας ότι η πλειονότητα των μεταλλωρύχων επιθυμούν να λήξει η απεργία.

«Εργαζόμενοι επιστρέφουν στην εργασία τους, όμως δεν θα δώσουμε λεπτομερείς αριθμούς», ανέφερε η Σου Βέι εκπρόσωπος της εταιρείας στο Γαλλικό Πρακτορείο, επισημαίνοντας ότι οι εργασίες στο ορυχείο δεν μπορούν να ξεκινήσουν από τη μία ημέρα στην άλλη. «Πρόκειται για μια διαδικασία» και «υπάρχουν εκφοβισμοί», κατήγγειλε η Βέι.

Πολλοί στεγασμένοι υπαίθριοι πάγκοι πυρπολήθηκαν χθες Τρίτη, ενώ τρεις μεταλλωρύχοι έχουν δολοφονηθεί τις τελευταίες ημέρες επειδή ήταν αντίθετοι στην απεργία, σύμφωνα με το Εθνικό Συνδικάτο Μεταλλωρύχων (NUM), στο οποίο ανήκει η πλειονότητα των εργαζομένων. Έξι ακόμη άνθρωποι έχουν δεχθεί επίθεση με ματσέτες, σύμφωνα με την αστυνομία.

«Δεν ενθαρρύνουμε τη βία ούτε τον εκφοβισμό», διαβεβαίωσε ο Ματουντζούα τους δημοσιογράφους.
Ωστόσο, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης της Νότιας Αφρικής δεσμεύθηκε σήμερα να αντιμετωπίσει τη βία στα ορυχεία πλατίνας και «σε διάστημα ωρών» να συλλάβει τους απεργούς οι οποίοι, σύμφωνα με τον ίδιο, βρίσκονται πίσω από την εκστρατεία εκφοβισμού των μεταλλωρύχων που επιθυμούν να επιστρέψουν στην εργασία τους.
«Στη Νότια Αφρική κυβερνά ο νόμος», υπογράμμισε ο Νάτι Μτετούα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, εκφράζοντας την αυξανόμενη ανησυχία της κυβέρνησης για τη συνεχιζόμενη απεργία. «Η αναρχία δεν θα γίνει αποδεκτή», πρόσθεσε ο ίδιος.

Από την πλευρά της η εταιρεία Lonmin απείλησε ότι θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση, αν δεν λήξει η απεργία και επικοινώνησε προσωπικά με τους εργαζόμενούς της μέσω SMS. Η κίνηση αυτή εξόργισε το Amcu, το οποίο προσέφυγε στο εργατικό δικαστήριο.

Το ορυχείο λευκόχρυσου της Μαρικάνα έμεινε στην ιστορία στις 16 Αυγούστου του 2012, την ημέρα που η αστυνομία της Νότιας Αφρικής σκότωσε 34 απεργούς. Στην Μαρικάνα επίσης γεννήθηκε το αίτημα για μισθό 12.500 ραντ, υπερδιπλάσιο του επιπέδου των σημερινών μισθών των μεταλλωρύχων.