Σε προτροπή προς τη γερμανική κυβέρνηση να δεχτεί επιπλέον μετανάστες από τον καταυλισμό προσφύγων της Μόριας, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, προχώρησε ο Φρανκ Ρέμους, ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στη Γερμανία.

«Η Γερμανία επιμένει μέχρι τώρα σε μια ευρωπαϊκή λύση, κάτι το οποίο μπορώ να καταλάβω. Ωστόσο, σε μια τέτοια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, θα το χαιρέτιζα θερμά αν επανεξεταζόταν η τρέχουσα πολιτική», δήλωσε ο Φρανκ Ρέμους σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Die Welt και όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Ως εργαζόμενος στις ανθρωπιστικές υποθέσεις, εντυπωσιάστηκα βαθιά από την προθυμία πολλών γερμανικών κρατιδίων και δήμων να δεχθούν πρόσφυγες. Θα ήταν καλό σημάδι αν μπορούσε να γίνει δυνατή η αξιοποίηση αυτής της προθυμίας για την υποδοχή πρόσθετων προσφύγων και εάν ήταν δυνατόν να εξευρεθούν περαιτέρω συμβιβαστικές λύσεις», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας στη Γερμανία.

Επίσης, ο Ρέμους κατηγόρησε επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν ασχολήθηκε με τους καταυλισμούς με τον ενδεδειγμένο τρόπο. «Γνωρίζω μερικές χώρες που τους έχουν διαχειριστεί πολύ καλύτερα, αν και έχουν λιγότερα διαθέσιμα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Για παράδειγμα, ήμουν στην Υεμένη, όπου η κυβέρνηση δημιούργησε έναν καταυλισμό προσφύγων με αποδεκτές εγκαταστάσεις υγιεινής μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Είναι πικρό που αυτό δεν λειτουργεί σε εμάς», είπε, προσθέτοντας όμως ότι «την Ελλάδα ασφαλώς την κατέβαλε το γεγονός ότι διεσπάρησαν στα νησιά τόσα πολλά άτομα που ζήτησαν άσυλο τα τελευταία χρόνια».