Το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας επικύρωσε οριστικά σήμερα τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), το μηχανισμό διάσωσης της Ευρωζώνης που δημιουργήθηκε το 2012.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης (νότια Γερμανία) απέρριψε τις προσφυγές που είχαν κατατεθεί το 2012 εναντίον του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, κυρίως από λίγους ευρωσκεπτικιστές.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο επικύρωσε μια προκαταρκτική απόφαση στην κορύφωση της κρίσης του χρέους το 2012 που είχε δώσει στον ΕΜΣ ένα πρώτο πράσινο φως. Επανέλαβε ότι το ταμείο αυτό των 700 δισεκ. ευρώ δεν παραβιάζει τα δικαιώματα της Μπούντεσταγκ να αποφασίζει σε θέματα προϋπολογισμού, εφόσον η κάτω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου έχει επαρκείς εξουσίες επίβλεψης του ΕΜΣ. Ωστόσο, όπως είχαν κάνει πολλές φορές και στο παρελθόν σε ζητήματα σχετικά με τη στήριξη του ευρώ, οι δικαστές ζήτησαν από το Βερολίνο να επιδιώξει τη στενότερη συμμετοχή των βουλευτών στις αποφάσεις σχετικά με το μηχανισμό αυτό.

«Η δημοσιονομική αυτονομία της γερμανικής Μπούντεσταγκ διαφυλάσσεται επαρκώς», αναφέρε σε δήλωση που εξέδωσε το δικαστήριο αφού ο αρχιδικαστής του, ο Αντρέας Φοσκίλε, ανέγνωσε την ετυμηγορία.