Για τη Μοσάντ, η Τουρκία αποτελεί μεγαλύτερη απειλή από το Ιράν, όπως γράφει η εφημερίδα The Times, σημειώνοντας πως η διαρκής αναζήτηση του Ταγίπ Ερντογάν για αποδιοπομπαίους τράγους και εχθρούς τον αφήνει χωρίς «φίλους» στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον Roger Boyes, που υπογράφει το άρθρο, ο άνδρας που δέχεται τα περισσότερα εύσημα για τη συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων είναι ο επικεφαλής της Μοσάντ, Γιόσι Κόεν. Ο Κόεν συνομιλεί μυστικά εδώ και χρόνια με κατασκόπους στις χώρες του Κόλπου, αναδεικνύοντας το γεγονός πως έχουν όλοι έναν κοινό εχθρό: το Ιράν.

Σε συνάντησή του ωστόσο, πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, έδωσε το στίγμα μιας διαφορετικής «ατζέντας»: «Η ιρανική ισχύς είναι εύθραυστη» λέγεται πως είπε σε «συναδέλφους» του από την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα, «αλλά η αληθινή απειλή έρχεται από την Τουρκία». 

Όπως εξηγεί ο αρθρογράφος, η επισήμανση του Κοέν δεν ήταν πως το Ιράν έχει πάψει να αποτελεί απειλή, αλλά μάλλον παραπέμπει στο ότι υπάρχουν μέσα για να περιοριστεί, από τις κυρώσεις και το εμπάργκο μέχρι άλλου είδους επιλογές. Η Τουρκία ωστόσο είναι εκείνη που φαίνεται να θέτει ένα διαφορετικό είδος πρόκλησης σε ό,τι αφορά τη σταθερότητα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.