Συνεχίζεται σήμερα στις Βρυξέλλες ο διάλογος Βελιγραδίου- Πρίστινας με τη διαμεσολάβηση της ύπατης εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Κάθριν Άστον.

Κεντρικό θέμα του νέου γύρου του διαλόγου της αντιπροσωπείας της Σερβίας, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, Ίβιτσα Ντάτσιτς και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και της αντιπροσωπείας του Κοσόβου με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, Χασίμ, Θάτσι είναι το δικαστικό σύστημα και η Ένωση Σερβικών Δήμων στο Κόσοβο.

Όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο κ. Ντάτσιτς, η σερβική πλευρά κατέθεσε συμβιβαστικές προτάσεις για το δικαστικό σύστημα και δεν ξέρει τι άλλο θα μπορούσε να κάνει.

«Είναι προφανές ότι ο κ. Θάτσι σε αυτή την προεκλογική περίοδο εκτίμησε ότι δεν μπορεί να κάνει πολιτικούς συμβιβασμούς και το ζήτημα είναι αν γενικά θα μπορέσει να επιτευχθεί συμβιβασμός» δήλωσε ο κ. Ντάτσιτς στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό της Σερβίας (RTS).

Ο σημερινός γύρος του διαλόγου Βελιγραδίου- Πρίστινας για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών είναι ο δεύτερος από την αρχή του έτους και ο 22ος από την έναρξη των συνομιλιών.

Ο προηγούμενος γύρος του διαλόγου διεξήχθη στις 27 Ιανουαρίου, χωρίς συμφωνία για το δικαστικό σύστημα. Η Πρίστινα επιμένει το δικαστήριο της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα να έχει αρμοδιότητες όχι μόνον στους τέσσερις δήμους του βορείου Κοσόβου με σερβική πλειοψηφία, αλλά και σε τρεις δήμους με αλβανική πλειοψηφία νότια του ποταμού Ίμπαρ, κάτι που δεν αποδέχεται η αντιπροσωπεία του Βελιγραδίου υποστηρίζοντας πως έτσι θα διαταραχθεί η εκπροσώπηση βάσει της εθνοτικής δομής.