Εκατοντάδες παιδιά στην Ινδονησία πιστεύεται ότι πέθαναν από την covid-19, με τη χώρα αυτή της νοτιοανατολικής Ασίας να καταγράφει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά θανάτων παιδιών παγκοσμίως λόγω του κορονοϊού.

Παιδίατροι και υγειονομικοί αξιωματούχοι στην τέταρτη πιο πολυπληθή χώρα του κόσμου εκτιμούν ότι ο αυξημένος αριθμός θανάτων μεταξύ των παιδιών από μια ασθένεια που συνήθως σκοτώνει ηλικιωμένους οφείλεται σε άλλους παράγοντες, κυρίως στον υποσιτισμό, την αναιμία και την απουσία επαρκών ιατρικών κέντρων και εξοπλισμού για παιδιά.

«Η covid-19 αποδεικνύει ότι πρέπει να καταπολεμήσουμε τον υποσιτισμό», δήλωσε ο Άχαντ Γιουριάντο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας.

Ο Γιουριάντο πρόσθεσε ότι τα παιδιά στην Ινδονησία είναι εγκλωβισμένα σε έναν «φαύλο κύκλο» υποσιτισμού και αναιμίας που τα καθιστούν πιο ευάλωτα στον κορονοϊό.

Από τον Μάρτιο όταν καταγράφηκαν στην Ινδονησία τα πρώτα κρούσματα της covid-19 έχουν αναφερθεί στη χώρα 2.000 θάνατοι, το μεγαλύτερο ποσοστό στην ανατολική Ασία εκτός Κίνας.

Συνολικά 715 άνθρωποι κάτω των 18 ετών μολύνθηκαν από τον κορονοϊό και μόνο 28 πέθαναν, σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Υγείας με ημερομηνία 22 Μαΐου.

Σε αυτό το έγγραφο αναφέρονται επίσης 380 θάνατοι μεταξύ 7.152 παιδιών τα οποία χαρακτηρίζονται «ασθενείς υπό παρακολούθηση», κάτι που σημαίνει ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα covid-19 για τα οποία δεν υπάρχει άλλη εξήγηση, τα διαγνωστικά τεστ των οποίων όμως δεν επιβεβαίωσαν τη μόλυνση.

Ακόμη όμως και ο επίσημος αριθμός των παιδιών που έχουν πεθάνει από κορονοϊό ως τις 22 Μαΐου, 28, εξακολουθεί να είναι μεγάλος σε σχέση με τις άλλες χώρες, με το ποσοστό θνησιμότητας των παιδιών να ανέρχεται στο 2,1% του συνόλου των θανάτων στην Ινδονησία.

Οι θάνατοι ατόμων κάτω των 24 ετών στις ΗΠΑ αποτελούν περίπου το 0,1% του συνόλου των νεκρών και στη Βραζιλία οι θάνατοι ασθενών κάτω των 19 ετών αντιπροσωπεύουν το 1,2% του συνόλου. Αντίθετα στις Φιλιππίνες το ποσοστό θανάτου για τους ασθενείς κάτω των 19 ετών αποτελεί το 2,3% του συνόλου.

Επιπτώσεις του υποσιτισμού

Η Ινδονησία, μια αναπτυσσόμενη χώρα 270 εκατομμυρίων κατοίκων, υποφέρει τις επιπτώσεις του υποσιτισμού, μεταξύ των οποίων είναι η καθυστερημένη ανάπτυξη των παιδιών, η αναιμία στις μητέρες και η παχυσαρκία, σύμφωνα με τη Unicef.

Σχεδόν ένα στα τρία παιδιά στην Ινδονησία κάτω των 5 ετών παρουσιάζει καθυστέρηση στην ανάπτυξή του, αναφέρει η Unicef.

«Η διατροφική κατάσταση επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών», επεσήμανε ο Νασίτι Κασουντάνι παιδίατρος πνευμονολόγος στη Τζακάρτα.

Σύμφωνα με τους παιδίατρους, και οι ελλείψεις στο υγειονομικό σύστημα της χώρας επίσης αποτελούν πρόβλημα, με την απουσία εντατικών μονάδων για παιδιά να αποτελούν το σοβαρότερο, σύμφωνα με τη Σίλα Πούτρι Σοουντάουα, παιδίατρο στην Τζακάρτα.

Οι ελλείψεις σε ιατρικό εξοπλισμό είναι επίσης μεγάλες και σημαντικότερες εκτός της πρωτεύουσας.

Ο παιδίατρος Ντομίνικους Χουσάντα δήλωσε ότι ένα νοσοκομείο στο οποίο εργάζεται στο νησί Μαντούρα στην ανατολική Ιάβα δεν διαθέτει αναπνευστήρες για παιδιά. Ένα 11χρονο παιδί πέθανε από κορονοϊό εκεί τον Μάρτιο.