Τα περίπου 4.000 μέλη μιας κλειστής κοινότητας χασιδιτών Εβραίων στην περιοχή του Μόντρεαλ τέθηκαν σε καραντίνα αφού περίπου 15 βρέθηκαν θετικοί στον νέο κορονοϊό, μετά από ένα ταξίδι τους στη Νέα Υόρκη, ανακοίνωσαν σήμερα οι καναδικές αρχές.

«Εμφάνισαν συμπτώματα την περασμένη εβδομάδα. Χθες λάβαμε τα αποτελέσματα των πρώτων εξετάσεων», είπε σε συνέντευξη Τύπου ο Ερίκ Γκουαγιέ, ο υπεύθυνος του τομέα δημόσιας υγείας της επαρχίας του Κεμπέκ και την πόλης Μπουαμπριάν, όπου βρίσκεται αυτή η κοινότητα.

Από τα πρώτα 40 τεστ, σχεδόν τα μισά βγήκαν θετικά, ένα αποτέλεσμα που θεωρείται ανησυχητικό.

Πολλά μέλη της κοινότητας Τος, που αριθμεί περίπου 4.000 μέλη και αρκετές πολυμελείς οικογένειες, συμμετείχαν στις αρχές Μαρτίου σε μια θρησκευτική γιορτή στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης, η οποία είναι το επίκεντρο της πανδημίας στις ΗΠΑ.

Ο Γκουαγιέ έπλεξε το εγκώμιο των ανθρώπων αυτών, οι οποίοι «συνεργάστηκαν εξαιρετικά» με τις αρχές και έλαβαν μόνοι τους δραστικά μέτρα καραντίνας για διάστημα 14 ημερών. Στους δρόμους που οδηγούν στην κοινότητά τους έχουν στηθεί οδοφράγματα. Σχολεία και συναγωγές έκλεισαν. «Θέλουμε να κάνουμε τα πάντα για να μην στιγματιστούν», πρόσθεσε.

Τα μέλη της κοινότητας μιλούν μεταξύ τους γίντις και πολλοί άνδρες αφοσιώνονται αποκλειστικά στη μελέτη των ιερών κειμένων. Οι Τος ακολουθούν μια πολύ αυστηρή εκδοχή της εβραϊκής θρησκείας, δεν ακούν ραδιόφωνο, δεν βλέπουν τηλεόραση και δεν λαμβάνουν μέτρα αντισύλληψης, έτσι είναι πολύ συνηθισμένο οι οικογένειες να έχουν δέκα-δώδεκα παιδιά. Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν παρά ελάχιστα αγγλικά ή γαλλικά.

Ευτυχώς, «έχουν πολλά κείμενα στα γίντις για τον κορονοϊό», τα οποία μετέφρασαν μόνοι τους από τα αγγλικά, εξήγησε ο Γκουαγιέ.

Το Κεμπέκ είναι η επαρχία που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία στον Καναδά: το ένα τρίτο των 6.671 κρουσμάτων και των 67 θανάτων που έχουν καταγραφεί σε όλη τη χώρα ήταν από το Κεμπέκ.