Η προσέλευση στα τεμένη για τη σημερινή προσευχή στο Πακιστάν ήταν αυξημένη, παρά τους φόβους για ραγδαία μετάδοση του κορονοϊού στη χώρα, της οποίας το σύστημα υγείας είναι σε παραπαίουσα κατάσταση.

Την ώρα που η Σαουδική Αραβία απαγόρευσε το προσκύνημα στη Μέκκα κι ένα θρησκευτικό διάταγμα στην Αίγυπτο απαγορεύει τις δημόσιες προσευχές, στο Πακιστάν, χώρα με πληθυσμό άνω των 200 εκατ. κατοίκων, στην πλειονότητά τους μουσουλμάνοι, οι πιστοί συνέρρευσαν μαζικά και παρά την προτροπή της θρησκευτικής ηγεσίας προς τους πιστούς, ιδίως τους ηλικιωμένους και τους ασθενείς, να αποφεύγουν τα τεμένη και στους ιερωμένους να συντομεύουν τις προσευχές.

«Δεν πιστεύουμε στον κορονοϊό, πιστεύουμε στον Αλλάχ. Ό,τι κι αν μας έρχεται, ο Αλλάχ το στέλνει», δηλώνει ο Αλτάφ Χαν, ένας από τους πιστούς στο Ισλαμαμπάντ, ενώ άλλοι σαν κι αυτόν προσήλθαν στην προσευχή της Παρασκευής με προστατευτικές μάσκες. Πολλοί υποστηρίζουν πως ο πληθυσμός είναι «τρομοκρατημένος» και γι’ αυτό «εναποθέτουν τις ελπίδες τους στον Αλλάχ». Τα βίντεο που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο αποδεικνύουν πως οι φανατικοί πιστοί δεν έχουν μεταβάλλει τα θρησκευτικά τους ήθη.

«Η θρησκεία είναι ο πιο αδύναμος κρίκος στους θεσμούς του κράτους. Η κυβέρνηση τρέμει την αντίδραση της ιεροσύνης», τονίζει ο Αμίρ Ράνα, διευθυντής του Πακιστανικού Ινστιτούτου Μελετών για την Ειρήνη, ενώ ο υπουργός Επιστημών Φαουάντ Τσάουντρι, σε χθεσινό tweet του τόνιζε «η άγνοια της τάξης των αντιδραστικών ιερωμένων» είναι υπεύθυνη για την μετάδοση του νέου κορονοϊού. Μάλιστα στο Πακιστάν οι πρώτοι ασθενείς από τον κορονοϊό ήσαν προσκυνητές που είχαν μεταβεί στο Ιράν, όπου οι σιιτικές θρησκευτικές αρχές είχαν αρνηθεί αρχικά να κλείσουν τους τόπους λατρείας, παρά την έξαρση της νόσου.

Παρά το γεγονός ότι το Πακιστάν, μετά χρόνια αποεπένδυσης στην υγεία, δεν έχει κατορθώσει να εκριζώσει ασθένειες όπως η πολιομυελίτιδα, η φυματίωση και η ηπατίτιδα, ο πρωθυπουργός Ιμράν Χαν αρνήθηκε επανειλημμένως να διατάξει περιορισμό της κυκλοφορίας, υποστηρίζοντας πως ένα τέτοιο μέτρο θα έκανε να «πεθάνουν από πείνα» οι οικονομικά ασθενέστεροι. Πολλές επαρχίες όμως έχουν αρχίσει σταδιακά να λαμβάνουν μέτρα, άλλες προτρέποντας τους πιστούς να απέχουν από τις προσευχές, ενώ η Σιντχ στον νότο τις απαγόρευσε. Στη χώρα έχουν καταγραφεί 1.252 κρούσματα κι εννιά νεκροί.

Το Πακιστάν όμως δεν είναι η μόνη χώρα. Και στην Ινδονησία, το μεγαλύτερο μουσουλμανικό κράτος στον κόσμο, πολλοί πιστοί αψήφησαν τις προτροπές να προσευχηθούν σπίτια τους κι έσπευσαν στα τεμένη.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.