Στη ματαίωση της μεγάλης έκθεσης Mobile World Congress (MWC), της ετήσιας έκθεσης της βιομηχανίας των τηλεπικοινωνιών, που προσελκύει περισσότερους από 100.000 επισκέπτες στη Βαρκελώνη, οδήγησε η μαζική αποχώρηση εκθετών λόγω του φόβου για τον κορονοϊό.

Η GSMA, διοργανώτρια αρχή της Mobile World Congress, ανακοίνωσε πως ακυρώνει τη διοργάνωση, που θα λάμβανε χώρα 24-27 Φεβρουαρίου, παρά τις διαβεβαιώσεις από υπεύθυνους για την υγεία, στην Ισπανία και διεθνώς, πως θα ήταν ασφαλές η έκθεση να γίνει κανονικά.

«Η GSMA ακύρωσε την έκθεση MWC Barcelona 2020 επειδή η παγκόσμια ανησυχία για το ξέσπασμα του κορονοϊού, οι ανησυχίες για τις μετακινήσεις και άλλες συγκυρίες έκαναν αδύνατη τη διοργάνωσή της» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος John Hoffman, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η ανακοίνωση έγινε έπειτα από έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της GSMA, μετά την αποχώρηση από την έκθεση σημαντικών εκθετών όπως οι Deutsche Telekom, Vodafone , BT και Nokia.

Η ισπανική Telefonica, μία από τις συμμετέχουσες εταιρείες που δεν είχε ανακοινώσει αποχώρηση, τόνισε πως «κατανοεί την απόφαση της GSMA λόγω της κατάστασης που προκαλεί ο κορονοϊός». και πως πάντα θα στηρίζει τη Βαρκελώνη ως διοργανώτρια πόλη της Mobile World Congress.

Η δήμαρχος της πόλης Άντα Κολάου είχε δηλώσει νωρίτερα πως ήθελε να στείλει ένα «μήνυμα ηρεμίας» επιμένοντας πως η χώρα ήταν έτοιμη να φιλοξενήσει τη διοργάνωση, ενώ Ισπανοί υπεύθυνοι από τον χώρο της Υγείας επέμεναν πως δεν υπήρχε λόγος να ματαιωθεί η έκθεση.

Έκκληση για ηρεμία απηύθυνε και ο ΠΟΥ ενώ η GSMA είχε απαγορεύσει τη συμμετοχή σε ανθρώπους από την επαρχία Χουμπέι της Κίνας, από όπου ξεκίνησε ο κορονοϊός, και είχε ζητήσει από άλλους να αποδείξουν πως δεν είχαν βρεθεί στην Κίνα για τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν την έκθεση.

Δεν κατάφεραν ωστόσο αυτά τα μηνύματα να καθησυχάσουν τους εκθέτες.