Έξι μήνες μετά την κατάρρευση εργοστασίου ένδυσης στο Μπαγκλαντές, το 94% των θυμάτων ακόμα περιμένουν τις αποζημιώσεις, σύμφωνα με την Action Aid.

Πολλοί από τους επιζώντες της κατάρρευσης, τονίζει η οργάνωση, έχουν τραυματιστεί σοβαρά και δεν μπορούν να επιστρέψουν στη δουλειά.

Στην κατάρρευση του εργοστασίου κοντά στην πρωτεύουσα Ντάκα, τον περασμένο Απρίλιο, έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 1130 άνθρωποι, υπενθυμίζει το BBC.

Η Action Aid απευθύνθηκε σε μεγάλο αριθμό επιζώντων και συγγενών των θυμάτων για να ολοκληρώσει την έρευνά της.

Διαπίστωσε πως το 94% των ερωτηθέντων δεν είχαν λάβει τα επιδόματα που δικαιούνται, όπως η αποζημίωση ή το επίδομα ασθενείας.

Το 92% των επιζώντων δεν επέστρεψε στη δουλειά ενώ εξ αυτών το 63% αντιμετωπίζει έντονο πόνο ή παράλυση ή και ακρωτηριασμό.  Οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα και δεν είχαν οικονομίες με τις οποίες θα μπορούσαν τώρα να ζήσουν.
 
Σύμφωνα με την Action Aid μέχρι σήμερα μόνο η εταιρεία Primark έχει στηρίξει οικονομικά τα θύματα της κατάρρευσης καταβάλλοντας περίπου 191 δολάρια σε 3.300 άτομα.
 

Την Τρίτη η κυβέρνηση του Μπαγκλαντές και η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας ανακοίνωσαν πρωτοβουλία για να βελτιωθούν οι συνθήκες ασφαλείας στα κτήρια και να προλαμβάνονται οι πυρκαγιές στη βιομηχανία ενδυμάτων.
 

Το σχέδιο ύψους 24 εκατομμυρίων δολαρίων θα χρηματοδοτηθεί από τις κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Ολλανδίας.