Την επέτειο του ιστορικού δημοψηφίσματος με το οποίο δόθηκε τέλος στη 17χρονη στρατιωτική δικτατορία του στρατηγού Αουγούστο Πινοσέτ γιόρτασαν χθες οι Χιλιανοί.

«Εικοσιπέντε χρόνια από την μεγάλη τούτη ημέρα για τη δημοκρατία μας, μπορούμε κάλλιστα να δούμε πως η Χιλή έχει αλλάξει», ανακοίνωσε η Μισέλ Μπασελέτ, η αριστερή πρώην πρόεδρος της χώρας (2006-10), η οποία διεκδικεί την επανεκλογή της στην αναμέτρηση της 17ης Νοεμβρίου.

Η ίδια η Μπασελέτ υπήρξε θύμα βασανιστηρίων σε μυστική φυλακή του καθεστώτος το 1975, υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ. Η κύρια αντίπαλός της, η υποψήφιος της δεξιάς, Έβελιν Ματέι ναι μεν παραδέχθηκε, αλλά επαίνεσε παράλληλα και τη δικτατορία ως περίοδο μεταρρυθμίσεων και οραμάτων.

«Υπήρξε μία περίοδος όταν, φευ, θάνατοι, βασανισμοί και πολιτικοί κρατούμενοι υπήρχαν σε όλον τον κόσμο κι η χώρα μας δεν αποτέλεσε εξαίρεση», δήλωσε η Ματέι, της οποίας ο πατέρας ήταν πτέραρχος της πολεμικής αεροπορίας και μέλος της χούντας του Πινοσέτ.

«Όμως δεν γνωρίζω άλλη δικτατορία, ή στρατιωτικό καθεστώς, που προκάλεσε εκλογές και κατόπιν παρέδωσε τη χώρα με έναν τέτοιο αξιοπρεπή τρόπο όπως συνέβη εδώ στη Χιλή» και «αυτό ήταν ένα ορόσημο και συνεχίζει να αποτελεί ορόσημο για όλον τον κόσμο», δήλωσε η Ματέι.

Το δημοψήφισμα της 5ης Οκτωβρίου 1988 έδωσε στους Χιλιανούς τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα στον τερματισμό, ή την ανανέωση της διακυβέρνησης από τον Πινοτσέτ για άλλη μία οκταετία. Τα «όχι» συγκέντρωσαν το 56% και στις βουλευτικές εκλογές του επόμενου χρόνου κατέληξαν στην ανάδειξη μίας κυβέρνησης της αντιπολίτευσης με πρόεδρο τον Πατρίσιο Αϊλβίν.