Πληροφορίες από τον διευθυντή του γραφείου του Μαλτέζου πρωθυπουργού Τζόζεφ Μουσκάτ για την έρευνα αναφορικά με τη δολοφονία της δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία ο επιχειρηματίας που είναι ο βασικός ύποπτος για την υπόθεση, όπως ο ίδιος κατέθεσε στο δικαστήριο.

Ο Γιόργκεν Φένεκ, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα συνελήφθη για την οργάνωση της δολοφονίας της δημοσιογράφου το 2017, υποστήριξε πως ήταν πολύ κοντά στον πρώην διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού Κιθ Σέμπρι.

Η μαρτυρία του πρόσθεσε ακόμα μεγαλύτερη πίεση στον πρωθυπουργό της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ, ο οποίος είναι φίλος του Σέμπρι, και προκάλεσε ακόμα περισσότερα ερωτήματα για πιθανή εμπλοκή της κυβέρνησης στην απόπειρα συγκάλυψης του εγκλήματος που είχε σοκάρει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Σέμπρι παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα και συνελήφθη για σύντομο χρονικό διάστημα στο πλαίσιο της έρευνας. Αφέθηκε στη συνέχεια ελεύθερος.

Ο Φένεκ αρνήθηκε τις κατηγορίες για εμπλοκή του στον φόνο και κατηγόρησε τον φίλο του τον Σέμπρι, που ήταν το δεξί χέρι του Μουσκάτ και ο αρχιτέκτονας των δύο εκλογικών νικών του.

Ο Μαλτέζος πρωθυπουργός έχει ανακοινώσει πως θα αποχωρήσει τον επόμενο μήνα, αφότου το κόμμα του εκλέξει νέο πρόεδρο.

Ο Φένεκ υποστήριξε πως ο Σέμπρι του είχε δώσει πληροφορίες από την ενημέρωση που έκανε ο επικεφαλής των ερευνών στο γραφείο του Μουσκάτ. Αυτό σημαίνει πως ήξερε για τις παρεμβάσεις και κινήσεις που γίνονταν στην υπόθεση, όπως και το ότι είχε παγιδευτεί και το δικό του τηλέφωνο.

Αστυνομική πηγή είπε στο Reuters πως οι ερευνητές εκτιμούσαν πως κάποιος περνούσε πληροφορίες στους υπόπτους- και στους τρεις άνδρες που είχαν συλληφθεί το 2017 και αργότερα κατηγορήθηκαν για την εκτέλεση της Γκαλιζία.

«Τις πληροφορίες έδινε ο επικεφαλής των ερευνών. Ο Σέμπρι έλεγε πως είχαν στενή σχέση και τον κρατούσε ενήμερο για τις εξελίξεις» κατέθεσε ο Φένεκ.

Ο επιχειρηματία δεν απάντησε στις κατηγορίες για φόνο που διατυπώθηκαν εναντίον του και αναμένεται να επιστρέψει στο δικαστήριο στις 10 του μήνα. Είπε όμως πως μετά τη σύλληψή του, ο Σέμπρι του μετέφερε σημειώσεις δύο φορές για το τι να πει στην ανάκριση.

Ο ίδιος αγνόησε τη συμβουλή και αποκάλυψε τον Σέμπρι. «Όλες οι καταγραφές και οι αποδείξεις τον συνδέουν με τον φόνο» είπε χαρακτηριστικά.