Ο Ζοζέπ Μπορέλ, ο επόμενος ύπατος εκπρόσωπος της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε σήμερα πως τα αποτελέσματα των εκλογών της 20ης Οκτωβρίου δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν, επικαλούμενος έκθεση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) στην οποία, όπως λέει, επισημαίνονται «ποικίλα προβλήματα» που είναι κάτι περισσότερο από «απλές παρατυπίες».

Εντούτοις η Μαδρίτη επέκρινε τον ρόλο του στρατού και της αστυνομίας της Βολιβίας στον εξαναγκασμό σε παραίτηση, χθες βράδυ, του προέδρου Έβο Μοράλες έπειτα από τρεις εβδομάδες βίαιων διαδηλώσεων.

«Η Ισπανία καταδικάζει το γεγονός ότι η διαδικασία που άρχισε για την προκήρυξη εκλογών (την Κυριακή από τον Έβο Μοράλες) στρεβλώθηκε από την επέμβαση των ενόπλων δυνάμεων και της αστυνομίας που ζήτησαν από τον Έβο Μοράλες να υποβάλει την παραίτησή του», αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του ισπανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Αυτή η παρέμβαση (του στρατού και της αστυνομίας) μας πηγαίνει πίσω σε περασμένες εποχές της λατινοαμερικανικής ιστορίας», προστίθεται στην ανακοίνωση και καλούνται «όλοι οι πρωταγωνιστές» της κρίσης στη Βολιβία «να αποφύγουν την προσφυγή στη βία» και να «εγγυηθούν την ασφάλεια όλων των Βολιβιανών (…) περιλαμβανομένου του πρώην προέδρου Μοράλες».

Στην ισπανική ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως «η σύγκληση νέων εκλογών το ταχύτερο δυνατόν (…) είναι η κατάλληλη οδός για να βγει η χώρα από την κρίση».

Στο μεταξύ ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ χαρακτήρισε «λυπηρά» τα γεγονότα του σαββατοκύριακου στη Βολιβία και πρόσθεσε πως ο υπουργός του επί των Εξωτερικών θα ανακοινώσει τη θέση της κυβέρνησης για την κατάσταση στη νοτιοαμερικανική αυτή χώρα.

Λίγο αργότερα ο μεξικανός υπουργός Εξωτερικών Μαρσέλο Εμπράρδ δήλωσε πως η μεξικανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα γεγονότα της Κυριακής στη Βολιβία ως «πραξικόπημα» επειδή οι βολιβιανές ένοπλες δυνάμεις παραβίασαν τη συνταγματική τάξη ασκώντας πίεση στον πρόεδρο της χώρας να παραιτηθεί.

«Είναι ένα πραξικόπημα επειδή ο στρατός ζήτησε την παραίτηση του προέδρου και αυτό παραβιάζει τη συνταγματική τάξη της χώρας αυτής», δήλωσε ο Εμπράρδ στους δημοσιογράφους.

Στην Ουάσινγκτον, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε σήμερα πως οι ΗΠΑ παρακολουθούν την πολιτική κατάσταση στη Βολιβία και απηύθυνε έκκληση στην πολιτική ηγεσία να διατηρήσει τον έλεγχο μετά την παραίτηση του προέδρου Μοράλες.

«Έχει κρίσιμη σημασία η πολιτική ηγεσία να διατηρήσει τον έλεγχο στη διάρκεια της μετάβασης», δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί.

«Καλούμε όλους να μην καταφεύγουν στη βία και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τους διεθνείς εταίρους μας για να διασφαλίσουμε ότι η δημοκρατία και η συνταγματική τάξη της Βολιβίας θα αντέξουν», πρόσθεσε.