Το σοβαρό τραυματισμό ορισμένων διαδηλωτών, οι οποίοι συμμετείχαν στις πρόσφατες διαμαρτυρίες στο πάρκο Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη, προκάλεσε το περίβλημα των δακρυγόνων, τα οποία ερρίφθησαν κατευθείαν πάνω τους από την τουρκική αστυνομία, ανακοίνωσε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW).

Η οργάνωση, η οποία εδρεύει στη Νέα Υόρκη, ανέφερε πως η ρίψη δακρυγόνων από κοντινή απόσταση είναι μία «ανεύθυνη» πράξη και πως οι τουρκικές αρχές θα πρέπει να αποδώσουν ευθύνες σε αστυνομικούς για την πρόκληση τραυματισμών σε διαδηλωτές. Η οργάνωση πρόσθεσε πως έχει καταγράψει 10 περιπτώσεις στις οποίες οι διαδηλωτές τραυματίσθηκαν υπό αυτές τις συνθήκες–σε μία εκ των οποίων το θύμα έχασε το μάτι του.

«Τα περιβλήματα των δακρυγόνων μπορούν να προκαλέσουν σοβαρούς, ακόμη και απειλητικούς για τη ζωή, τραυματισμούς εάν ριφθούν απευθείας κατά των διαδηλωτών και αυτό συνέβη κατ’ επανάληψη στο Πάρκο Γκεζί», υποστήριξε η Έμμα Σινκλέρ-Ουέμπ, επικεφαλής των ερευνών στην Τουρκία για την οργάνωση.

«Η αστυνομία κι οι διοικητές της, που χρησιμοποίησαν τα περιβλήματα με τέτοιον ανεύθυνο τρόπο θα πρέπει να λογοδοτήσουν για την πρόκληση άσκοπης βλάβης και για την έκθεση ζωών σε κίνδυνο».

Η ίδια ανθρωπιστική οργάνωση επεσήμανε πως η αστυνομία έριξε μεγάλες ποσότητες δακρυγόνων εναντίον ομάδων διαδηλωτών, τις οποίους είχε εγκλωβίσει σε μικρούς περίκλειστους χώρους, μεταξύ αυτών σε ένα ξενοδοχείο, ένα νοσοκομείο και μία κλινική. Η αστυνομία χρησιμοποίησε σπρέι πιπεριού εναντίον άκακων ανθρώπων και χρησιμοποίησε αντλίες νερού υπό πίεση στην είσοδο του νοσοκομείου και του ξενοδοχείου.

Επίσης, στην έκθεσή της αναφέρεται στην περίπτωση του 27χρονου Ουμούρ Τζαν Ερσαχίν, ο οποίος απάντησε στις ερωτήσεις της μετά το τραύμα που υπέστη στην αριστερή πλευρά του κρανίου του από δακρυγόνο. Ο Ερσαχίν δέχθηκε ιατρικές φροντίδες για κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και μικρή ενδοκρανιακή αιμορραγία.