Η γαλλική κυβέρνηση διέψευσε την ύπαρξη ενός δικού της ευρείας κλίμακας προγράμματος παρακολούθησης των τηλεφωνικών και ηλεκτρονικών επικοινωνιών, γράφει σήμερα η γαλλική εφημερίδα «Λε Μοντ».

Η εφημερίδα επικαλείται σήμερα δηλώσεις συνεργατών του πρωθυπουργού Ζαν-Μαρκ Ερό, οι οποίοι δεν κατονομάζονται, σύμφωνα με τους οποίους είναι «ανακριβείς» οι ισχυρισμοί που δημοσίευσε χθες η ίδια εφημερίδα, η οποία συνέκρινε το πρόγραμμα αυτό της γαλλικής κυβέρνησης με το πρόγραμμα παρακολούθησης των ΗΠΑ Prism.

Η «Λε Μοντ» αποκάλυψε χθες ότι η υπηρεσία εξωτερικών πληροφοριών της Γαλλίας DGSE υπέκλεπτε σήματα από τηλέφωνα και ηλεκτρονικούς υπολογιστές επί χρόνια και αποθήκευε τα στοιχεία σε υπολογιστές στα κεντρικά της γραφεία.

Σύμφωνα με το χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας, τα στοιχεία που συγκεντρώνονταν κατέγραφαν ποιος επικοινωνεί με ποιον, αλλά όχι το περιεχόμενο των επικοινωνιών τους, και το πρόγραμμα αυτό εφαρμοζόταν εκτός του πλαισίου της νομιμότητας.

Οι συνεργάτες του Ερό δήλωσαν στην εφημερίδα ότι ορισμένες υπηρεσίες πληροφοριών «πραγματοποιούν παρακολουθήσεις για λόγους ασφαλείας». Ωστόσο, όπως υπογράμμισαν οι ίδιοι, όλες αυτές οι ενέργειες είναι νόμιμες και έχουν την έγκριση του πρωθυπουργού, ο οποίος ενεργεί βάσει των υποδείξεων της ανεξάρτητης Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο των Παρακολουθήσεων για την Ασφάλεια.

Η χθεσινή αποκάλυψη της «Λε Μοντ» έγινε εν μέσω του σάλου που έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις του πρώην συμβούλου της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν για την παρακολούθηση τηλεφωνικών κλήσεων και ηλεκτρονικών στοιχείων από τις ΗΠΑ.