Η πρώτη αντίδραση της Βασίλισσας Ελισάβετ για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Η επιστολή που έστειλε μια Αυστραλή και η απάντηση του Μπάκιγχαμ


ΕΛΛΑΔΑ
10:16
14/10/2019
Η πρώτη αντίδραση της Βασίλισσας Ελισάβετ για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
5
loading

Την πρώτη καταγεγραμμένη αντίδραση της βασίλισσας Ελισάβετ στο ελληνικό αίτημα για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα έφεραν στη δημοσιότητα «Τα Νέα».

Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ έστειλαν, εξ ονόματος της βασίλισσας της Αγγλίας, επιστολή σε μία Αυστραλή η οποία είχε γράψει στην Ελισάβετ ζητώντας της να μεσολαβήσει για να επιστραφούν στην Αθήνα τα Γλυπτά που απέσπασε ο Έλγιν από την Ακρόπολη.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι «η βασίλισσα έλαβε προσεκτικά υπόψη» το αίτημα που διατυπώνεται για τα Γλυπτά (τα οποία αποκαλούνται «Ελγίνεια»). Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι εκ της θέσης της η Ελισάβετ δεν μπορεί να παρέμβει στο ζήτημα αυτό.

Την 1η Αυγούστου, η Μέρι Ντροστ από τη Μελβούρνη έγραψε στη βρετανίδα μονάρχη ζητώντας της να συμβάλει στον επαναπατρισμό των Γλυπτών, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα.

«Μεγαλειοτάτη, ομιλώ εξ ονόματος της ελληνικής κοινότητας στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, η οποία σας απευθύνει έκκληση να δρομολογήσετε την επιστροφή των Ελγινείων Μαρμάρων στην Ελλάδα, εκεί όπου ανήκουν», σημειώνεται στην επιστολή, η οποία καταλήγει με ειδική αναφορά στην ελληνική καταγωγή του πρίγκιπα Φιλίππου, συζύγου της Ελισάβετ: «Είμαι βέβαιη ότι ο δούκας του Εδιμβούργου θα συμφωνούσε».

Τρεις εβδομάδες αργότερα, στις 21 Αυγούστου, το παλάτι του Μπάκιγχαμ απάντησε στην Ντροστ. Η επιστολή υπογράφεται από την αξιωματούχο των ανακτόρων Τζένι Βάιν, υπεύθυνη για την αλληλογραφία της Ελισάβετ. «Αγαπητή κυρία Ντροστ, η Βασίλισσα μου ζήτησε να σας ευχαριστήσω για την επιστολή σας.

Τι αναφέρεται στη βασιλική επιστολή

Η Αυτής Μεγαλειότης έλαβε προσεκτικά υπόψη τις απόψεις που εκφράζετε σχετικά με τα Ελγίνεια Μάρμαρα» αναφέρεται στη βασιλική επιστολή.

«Οφείλω να σας εξηγήσω, ωστόσο, ότι, ως συνταγματικός μονάρχης, η βασίλισσα ενεργεί με βάση τις συμβουλές των υπουργών της και παραμένει αυστηρώς ουδέτερη σε πολιτικά ζητήματα» συνεχίζει το παλάτι, καταλήγοντας: «Επομένως, αυτό (σ.σ.: η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα) δεν αποτελεί ζήτημα στο οποίο η Αυτής Μεγαλειότης θα μπορούσε να παρέμβει».

Ο συνταγματικός ρόλος

Στο παρελθόν, το Μπάκιγχαμ έχει απαντήσει με παρόμοιο τρόπο σε επιστολογράφους που ζητούσαν από τη βασίλισσα να πάρει θέση σε κάποιο θέμα. Η Ελισάβετ δεν τοποθετείται υπέρ ή κατά της επανένωσης των Γλυπτών επικαλούμενη τον συνταγματικό της ρόλο, ο οποίος δεν της επιτρέπει να αναμειγνύεται σε πολιτικά ζητήματα.

«Γνώριζα, ασφαλώς, ότι η βασίλισσα δεν μπορεί να κάνει κάτι. Το ζήτημα αυτό δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές της. Ωστόσο, η επιστολή που έλαβα δείχνει ότι ενδιαφέρεται σίγουρα για το θέμα, όπως είμαι βέβαιη ότι ενδιαφέρεται και ο σύζυγός της», είπε στα «Νέα» η Ντροστ.

Όσο για τον λόγο που αποφάσισε να γράψει στη Βασίλισσα Ελισάβετ είπε:

«Συμπάσχω με τους Έλληνες και την επιθυμία τους να δουν τα Γλυπτά ξανά εκεί που ανήκουν. Ήμουν σίγουρη ότι η Ελισάβετ θα έδειχνε ενδιαφέρον, διότι ο σύζυγός της έχει ελληνικές ρίζες».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar ΛΙΓΔΟΤΑΜΠΑΡΟΣ ΛΟΥΛΗΣ

  ΟΠΟΙΟΣ ΠΕΙ ΔΥΟ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΟΠΩΣ ΕΓΩ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΡΟΣΒΑΛΛΩ ΤΟΝ ΚΟΒΕΤΕ.Λ΄ΚΞΚΞδδΞΩ΄ΞΩΚΛΞΚΛΞ
  ΔΞΚΞΚΛΞΞΚΛ΄ΞΓΚΛΞΔΞΚΛΞΔΚΛΓΞΚΛ΄ΓΞΛΞΞΓΞ

 2. avatar ΛΙΓΔΟΤΑΜΠΑΡΟΣ ΛΟΥΛΗΣ

  Η Βασίλισσα θέλει να παρει τα μάρμαρα να τα βάλει στο Μασούτη για να ακριβείνει η φέτα βαρελίσσια .
  Στο μπάκιγχαμ τρώνε χταπόδι μακαρονάκι κοφτό.
  Εν τω μεταξύ η βασίλισσα έπαιζε στόπερ στον Αχαρναικό.
  Της αρέσει κ ο πατσάς του Ασλανίδη.

 3. avatar Ευάγγελος.medium

  Δυστυχώς η βασίλισσα Ελισάβετ τής Μεγάλης Βρετανίας κυριολεκτικά αισθάνεται μίσος για την Ελλάδα και αυτός είναι ο λόγος που ποτέ δεν επισκέπτεται την χώρα εξ'αιτίας φυσικά τής εκδίωξης της βασιλικής οικογένειας του συζύγου της.. Και γενικά για την αντιμετώπιση του θεσμού της βασιλείας στην Ελλάδα.

 4. avatar Στην πραγματικότητα το θέλει πολύ

  Θα αντικαταστήσει τις Καρυάτιδες με το δικό της άγαλμα.

 5. avatar Αναντικατάστατος

  Δυστυχώς η συμπαθέστατη Αυστραλή δεν γνωρίζει ότι ο σύζυγός της Μεγαλειοτάτης αντιπαθεί βαθιά τους Έλληνες για την τύχη που επιφύλαξαν στην οικογένειά του.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει