Ενενήντα ένα νεκροί, ανάμεσά τους 20 παιδιά, είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός του φονικού ανεμοστρόβιλου που έπληξε το προάστιο Μουρ της Οκλαχόμα, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται στους 230 (45 παιδιά).

Σπίτια και αυτοκίνητα καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ εκτιμάται ότι περίπου 24 μικροί μαθητές έχουν παγιδευτεί στα ερείπια του δημοτικού σχολείου Plaza Towers που κατέρρευσε, όπου τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με το χρόνο.

Πρόκειται για τον φονικότερο ανεμοστρόβιλο που πλήττει τις ΗΠΑ τα τελευταία δύο χρόνια, από τότε που σκοτώθηκαν 161 άνθρωποι από ανεμοστρόβιλο που έπληξε το Τζόπλιν του Μισούρι.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κήρυξε την Οκλαχόμα «σε κατάσταση μέγιστης καταστροφής» και διέταξε την παροχή ομοσπονδιακής βοήθειας στην πληγείσα περιοχή.

Η πόλη Μουρ, με πληθυσμό περίπου 50.000 κατοίκους, έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές. Μεταξύ των κτιρίων που κατέρρευσαν είναι ένα ακόμη δημοτικό σχολείο και ένα νοσοκομείο. Σημαντικές ζημιές υπέστη και το Ιατρικό Κέντρο της Μουρ.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) επέβαλε προσωρινή απαγόρευση πτήσεων επιτρέποντας μόνο τις πτήσεις των αεροσκαφών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή και ανακοίνωσε ότι η απόφαση ελήφθη ύστερα από αίτημα της τοπικής αστυνομίας που επιθυμεί την απρόσκοπτη αναζήτηση επιζώντων στα συντρίμμια των κτιρίων.

Η Οκλαχόμα ενεργοποίησε την Εθνική Φρουρά, ενώ η αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτων Καταστάσεων ενεργοποίησε ομάδες της για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις διάσωσης και να συντονίσουν τις διάφορες υπηρεσίες που μετέχουν στην επιχείρηση.