Επίσημη συγγνώμη από την Αίγυπτο ζήτησε το Ισραήλ για την αστυνομική βία που ασκήθηκε σε αιγύπτιους διπλωμάτες κατά την τελετή αφής του Αγίου Φωτός το Μεγάλο Σάββατο στον Πανάγιο Τάφο στην Ιερουσαλήμ.

«Ζήτησα εξ ονόματός μας επισήμως συγγνώμη κατά τη διάρκεια συνάντησης με έναν αιγύπτιο διπλωμάτη καθώς το καλύτερο είναι να αμβλυνθεί εγκαίρως η ένταση», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ζεέβ Ελκίν στον δημόσιο ραδιοσταθμό.

Σύμφωνα με τον ραδιοσταθμό, τρεις αιγύπτιοι διπλωμάτες και ένας κόπτης ιερέας ξυλοκοπήθηκαν από ισραηλινούς αστυνομικούς κατά την τελετή αφής του Αγίου Φωτός.

Χθες ο πρεσβευτής του Ισραήλ στο Κάιρο εκλήθη στο αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών, όπου του εκφράστηκε διαμαρτυρία για «κακή μεταχείριση των διπλωματών του», χωρίς να διευκρινιστεί το είδος της μεταχείρισης αυτής.

Στον ραδιοσταθμό ο Ελκίν χαρακτήρισε «θλιβερή» την ψήφιση χθες ομόφωνα από το ιορδανικό κοινοβούλιο της απέλασης του ισραηλινού πρεσβευτή στην Ιορδανία έπειτα από μια σειρά από περιστατικά που συνδέονται με την Πλατεία των Τεμενών.

«Αυτή είναι μια μόνον δημαγωγική πρωτοβουλία. Η απόφαση της απέλασης εξαρτάται μόνον από την εκτελεστική εξουσία», σημείωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ.

Ο Ελκίν αιτιολόγησε επίσης την κράτηση χθες από την ισραηλινή αστυνομία του μουφτή της Ιερουσαλήμ Μοχάμεντ Χουσέιν, ο οποίος υπεβλήθη σε ανάκριση για έξι ώρες προτού αφεθεί ελεύθερος.

«Η κράτηση αυτή ήταν απολύτως αιτιολογημένη έπειτα από ένα προκλητικό κήρυγμα που έκανε την Τρίτη και το οποίο θα μπορούσε να έχει προκαλέσει μια ‘πυρκαγιά’ στο Όρος του Ναού (Πλατεία των Τεμενών για τους μουσουλμάνους)», πρόσθεσε ο Ελκίν.

Βάσει συμφωνίας με τις παλαιστινιακές αρχές, η Ιορδανία είναι θεματοφύλακας των μουσουλμανικών ιερών τόπων της Ιερουσαλήμ.

(Φωτογραφία αρχείου)