Το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας (DSS) παρέδωσε στη σερβική κυβέρνηση αίτημα διεξαγωγής δημοψηφίσματος, στο οποίο οι πολίτες θα αποφανθούν για τη συμφωνία Βελιγραδίου – Πρίστινας.
Το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας ζητά επίσης την παραίτηση του προέδρου και της κυβέρνησης της χώρας λόγω της συμφωνίας των Βρυξελλών.

Ο αρχηγός του DSS, πρώην πρωθυπουργός της Σερβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα δήλωσε μετά από πορεία διαμαρτυρίας που διοργάνωσε χθες το κόμμα στο κέντρο του Βελιγραδίου, ότι «η συμφωνία ολοκληρώνει το ψευδοκράτος του Κοσόβου».

«Ο λαός πρέπει σε δημοψήφισμα να αποφασίσει αν στο Κόσοβο υπάρχει Σερβία ή όχι» τόνισε ο πρόεδρος του DSS σημειώνοντας ότι η σερβική κυβέρνηση δεν δημοσιοποίησε επίσημα το κείμενο της πρότασης συμφωνίας, επειδή σε κανένα σημείο δεν αναφέρονται η Σερβία, το Σύνταγμά της, οι νόμοι της και το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κόσοβο, αλλά αναφέρονται το Σύνταγμα του Κοσόβου και οι νόμοι του.

«Πρέπει να λάβουν ημερομηνία, πρέπει η Σερβία να ευτυχήσει με την ημερομηνία. Κοιτάξτε πώς ευτύχησαν η Ισπανία, η Ελλάδα και η Κύπρος. Και τώρα επαναλαμβάνουν ότι η ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ θα προσελκύσει επενδυτές» ανέφερε ο κ. Κοστούνιτσα και πρόσθεσε ότι «από την ΕΕ μπορούν να φθάσουν μόνο νέες απειλές και εκβιασμοί και νέες προσπάθειες διαμελισμού και σύνθλιψης της Σερβίας».

«Μόλις αρχίσαμε και ξέρετε τι λένε – η Σερβία να ηρεμήσει δεν μπορεί» είπε ο πρόεδρος του DSS τονίζοντας ότι θα συνεχιστούν οι διαμαρτυρίες.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, οι συμμετέχοντες στην πορεία διαμαρτυρίας με σύνθημα «Δεν τελείωσε – ο λαός να ερωτηθεί» ξεκίνησαν από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου και τερμάτισαν έξω από το κυβερνητικό μέγαρο.

Στη διάρκεια της πορείας, κρατώντας πανό που έγραφαν «Το Κόσοβο είναι Σερβία», «Δεν τελείωσε», «Υπερασπιζόμαστε τη Σερβία», φώναζαν συνθήματα όπως «Παραιτήσεις», «Προδοσία», «Προδώσατε το Κόσοβο».

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν και υποστηρικτές του εθνικιστικού κινήματος «Ντβέρι» του πατριωτικού κινήματος «Ζαβέτνιτσι» και της ακροδεξιάς οργάνωσης «Όμπραζ».