«Όχι» στο αίτημα της αντιπολίτευσης στην Αυστραλία για πρόωρες εκλογές είπε η πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ. Η πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητά της ότι ο Τόνι Άμποτ δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει την απειλή του, δηλαδή να καταψηφίσει την κυβέρνηση με τη βοήθεια των ανεξάρτητων βουλευτών για να γίνουν άμεσα εκλογές (και όχι στις 14 Σεπτεμβρίου που ήταν αρχικά προγραμματισμένες).

Η αντιπολίτευση υποστηρίζει πως η κυβέρνηση σπαράσσεται από εμφύλιο πόλεμο και δεν ασχολείται με την διακυβέρνηση του έθνους.

Η κ. Γκίλαρντ παραμένει πρωθυπουργός άνευ αντιπάλου μετά την απόφαση του πρώην πρωθυπουργού, Κέβιν Ραντ, να μην διεκδικήσει την πρωθυπουργία και την αρχηγία του Εργατικού Κόμματος. Το ερώτημα είναι μέχρι πότε;

Ενθαρρυμένη από την αδυναμία του προκατόχου της επιμένει ότι θα ηγηθεί του Εργατικού Κόμματος στις εθνικές εκλογές της 14ης Σεπτεμβρίου. Στελέχη των Εργατικών και της κυβέρνησης προειδοποιούν, όμως, ότι «το παιχνίδι της αρχηγίας δεν έχει λήξει» και ότι «το μέλλον της πρωθυπουργού θα κριθεί από τον προϋπολογισμό για το νέο οικονομικό έτος».

Πάντως, η πρωθυπουργός δεν βγήκε αλώβητη από την ψηφοφορία της Πέμπτης. Ταπεινώθηκε επανειλημμένα στη Βουλή, με την απόρριψη των νομοσχεδίων για τα ΜΜΕ και την ψήφιση κατάθεσης ψήφου μη εμπιστοσύνης από την αξιωματική αντιπολίτευση.