Η πόλη που σκέφτεται να καταργήσει τον χρόνο

«Πρέπει να πας στη δουλειά, κι ακόμη και μετά τη δουλειά το ρολόι καταλαμβάνει τον χρόνο σου»


ΚΟΣΜΟΣ
11:27
25/06/2019
Η πόλη που σκέφτεται να καταργήσει τον χρόνο
5
loading

Στην περιοδικότητα της ανατολής του ήλιου το πρωί και της δύσης του το δειλινό έχουμε οικοδομήσεις τις ζωές μας. Και τις κοινωνίες μας. Και έχουμε χωρίσει τη μέρα σε ώρες, λεπτά και δευτερόλεπτα τα οποία παρακολουθούν τα ρολόγια μας.

Σε ορισμένα όμως, σημεία του πλανήτη μας, ο ήλιος ανατέλλει μία φορά το χρόνο και δύει επίσης μία φορά το χρόνο. Αποξενωμένοι από την έννοια της ημέρας, τα μέλη μιας μικρής κοινότητας στον Αρκτικό Κύκλο άρχισαν να σκέφτονται: «Γιατί να μην παρατήσουμε την έννοια του χρόνου

Αυτή ήταν η ιδέα του Κγιέλ Όβε Χβέντινγκ (Kjell Ove Hveding), κατοίκου της πόλης Sommaroy, στον νορβηγικό Βορρά. Σύμφωνα με την εφημερίδα Dagbladet και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Χβέντινγκ συναντήθηκε προσφάτως με τον τοπικό βουλευτή και του παρέδωσε αίτημα των κατοίκων της πόλης στο εθνικό κοινοβούλιο να καταργηθεί ο χρόνος στο Sommarøy. Να γίνει η πόλη ένα μέρος όπου οι κάτοικοί του να μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, όποτε θέλουν.

«Πρέπει να πας στη δουλειά, κι ακόμη και μετά τη δουλειά το ρολόι καταλαμβάνει τον χρόνο σου» είπε ο Χβέντινγκ. «Πρέπει να κάνω αυτό, πρέπει να κάνω το άλλο. Η εμπειρία μου λέει ότι ο κόσμος έχει ξεχάσει πώς είναι να είσαι παρορμητικός, ν' αποφασίζεις ότι ο καιρός είναι καλός, ο ήλιος λάμπει και, απλά, ότι μπορείς να ζεις» πρόσθεσε. Όλα αυτά, ακόμη κι αν τα ρολόγια δείχνουν 3 το πρωί.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar ΕΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΕΣ!

  Τέλειο! Ειδικά για τους μαθητές!
  Μάθημα θα γίνεται συνεχώς και ποτέ!
  Διάλειμμα ατελείωτο, διακοπές επίσης!

 2. avatar ΤΟΞΟΤΗΣ

  ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΙΚΑΡΙΑ ΚΑΙ ΖΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 90 [ενενηντα ] χρονια ....

 3. avatar Αυτά δε γίνονται……

  Ο χρόνος είναι σημείο αναφοράς για κάθε ανθρώπινη επικοινωνία και δραστηριότητα.Αν καταργήσεις τα ρολόγια, πως για παράδειγμα θα κλείσεις ένα ραντεβού? Ο χρόνος πάντα όριζε και θα ορίζει τις ζωές μας τόσο για βιολογικούς όσο και για ψυχολογικούς λόγους. Κάποτε ο χρόνος μετριότανε με τα φεγγάρια, η ανάγκη όμως για περισσότερη ακρίβεια τον χώρισε σε μικρότερες υποδιαιρέσεις.

  1. avatar Κλεων

   Θα πας οτι ωρα θες εσυ...αλλα ερθει και ο γιατρος οτι ωρα θελει!
   Μια χαρα μπαχαλο!
   Αλλα θα ειναι ελευθεροι απο τα ρολογια!

   1. avatar ΩΡΑΙΟΟΟΟΟΣ!!!

    Αν ο γιατρός πάει ό,τι ώρα θέλει (αργότερα δηλαδή), τότε ανάλογα, θα πρέπει να είναι και παπάς και νεκροθάφτης.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει