Ο πρώην ταμίας του δεξιού Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) της Ισπανίας, Λουίς Μπάρθενας κλήθηκε να απολογηθεί την 21η Μαρτίου ενώπιον ανακριτή, ο οποίος ερευνά την πιθανολογούμενη ύπαρξη διπλών λογιστικών βιβλίων στο κυβερνών κόμμα.

Ο Μπάρθενας, κεντρικό πρόσωπο στο σκάνδαλο που υπάρχει κίνδυνος να πλήξει σοβαρά την εικόνα υψηλόβαθμων στελεχών του κόμματος —μεταξύ των οποίων και του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι— κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις ενώπιον του δικαστή Πάβλο Ρουίθ στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο ασχολείται επίσης και με υποθέσεις διαφθοράς.

Ο πρώην ταμίας θα ερωτηθεί σχετικά με «την πιθανή ύπαρξη πληρωμών από τα ταμεία του Λαϊκού Κόμματος, επί μακρά περίοδο, σε μέλη του, ή άλλα συναφή πρόσωπα, με την μορφή παροχής διάφορων χρηματικών ποσών χωρίς κάποια νομική δικαιολογία», τονίζεται στο κείμενο της κλήτευσης.

Η «υπόθεση Μπάρθενας» ξέσπασε την 18η Ιανουαρίου, όταν η κεντροδεξιών αποκλίσεων εφημερίδα Ελ Μούνδο είχε αποκαλύψει ότι ο πρώην ταμίας διένειμε επί δεκαετίες φακέλους που περιείχαν ποσά από 5.000 έως 10.000 ευρώ σε υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος.

Τη σκυτάλη πήρε την 31η Ιανουαρίου η εφημερίδα Ελ Παΐς, η οποία δημοσίευσε χειρόγραφες αποδείξεις, γραμμένες δια χειρός του Μπάρθενας και του άλλου πρώην ταμία του ΡΡ Άλβαρο Λαπουέρτα, και στις οποίες εμφανίζεται και το όνομα του Ραχόι, ως ενός από τους αποδέκτες κατά το διάστημα 2004-11 «πληρωμών ύψους 25.200 ευρώ τον χρόνο», που προέρχονταν από δωρεές ιδιωτών επιχειρηματιών.